David Kopecký sbírá želvy ve všech podobách. Želvu u něho najdete na známkách i na ponožkách

11. červenec 2023

První želvu objevil náhodou. Plastová želvička stála na polici v bytě na Zbraslavi, kam se stěhoval. Mnoho kousků mu potom věnovala maminka. Želvy dostává k svátkům i k narozeninám, od synovců, švagrové i od kolegů z práce. Dosáhl díky nim až do České knihy rekordů.

Sbírka Davida Kopeckého obsahuje mince, bankovky, hračky i další předměty s motivem želvy. V roce 2021 byla zapsaná do České knihy rekordů s úctyhodným počtem 1.357 zaregistrovaných kusů. Od té doby se ale sbírka rozrostla o další stovky položek. Sběratel měl i živé želvy, ale sbírka předmětů je prý méně náročná. Najdete v ní vše, co vás jen napadne: kromě hraček to jsou náušnice, dekorativní předměty, kytarová trsátka, starý film a pohlednice, ubrousky, magnety, známky i vzácné mince.

Předměty ve tvaru želvy jsou ze skla, kovu, plastu i plyše - foto Bára Kvapilová.jpg

David Kopecký začal sbírat předměty s motivem želvy v roce 1997. Tehdy mu bylo dvacet let a od rodičů se odstěhoval do malého bytu, kde původní nájemníci zanechali malou želvičku. Aby této želvičce nebylo smutno, přidala k ní Davidova maminka další, a tak vznikl základ sbírky. David hledá želvy na internetu i během dovolených v prodejnách se suvenýry. Rekordní sbírku mu pomáhají budovat i jeho přátelé a kolegové z práce, kteří ze svých cest do zahraničí vozí zajímavé úlovky.

Nejmenším předmětem je ozdobná nálepka na nehty, která má pár milimetrů. David ji musel uložit do krabičky, aby se mu neztratila. Nejvíce si cení mince se želvou z Barbadosu, kterých je na světě pouhých 999 kusů. Největší raritou je zřejmě sada mincí státu, který vůbec neexistuje. Mezi Davidovy oblíbené kousky patří i miniaturní skládačky origami ve tvaru želvy, které mu vyrobili synovci z listů vytržených ze školních sešitů.

Výstava sbírky 1357 želv Davida Kopeckého, která je zapsána i v Knize rekordů, je poprvé k vidění v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy. Želvy a želvičky rozmanitých tvarů a barev tam budou vystavené až do konce srpna.

Spustit audio