David Soběslav zachránil život kamarádce, která uvízla v potopeném autě

31. prosinec 2021

Titul Gentleman silnic je udělován lidem, kteří osobně přispěli k záchraně lidského života nebo jinak pomohli při vážné dopravní nehodě. Letos se Gentlemanem silnic stal dvacetiletý David Soběslav z Nymburka. Při vážné dopravní nehodě zachránil svou kamarádku Kristýnu Hájkovou z potopeného vozu. Přitom byl sám ve velkém nebezpečí.

V blízkosti vodní elektrárny v Nymburce nezvládl mladý řidič plně obsazeného vozu řízení a sjel ze srázu do řeky Mrliny. Do auta, které se od protějšího břehu odrazilo a z výšky spadlo na střechu potoka, začala rychle natékat voda. Uvnitř se nacházelo pět mladých lidí, ale jen čtyřem z nich se podařilo ze zatopeného vozidla vyplavat.

Gentleman silnic David Soběslav

Z vozu se zachránil i dvacetiletý David Soběslav. Když doplaval na břeh, uvědomil si, že na sedadle spolujezdce zůstala zaklíněná v bezvědomí jeho kamarádka Kristýna. Nikdy před tím se nepotápěl. Byla tma, byl sám v šoku ze strašlivé nehody, přesto se rozhodl kamarádku zachránit.

Sám byl v šoku, ale dokázal pomoci

David se asi čtyřikrát potopil, aby zjistil, jak může dívku z vozu zachránit a aby si také vyzkoušel, jak dlouho vydrží pod hladinou. Dveře vedle dívky byly navíc zaseknuté a nešly otevřít. Nakonec se mu dívku podařilo z pod vodní hladiny vytáhnout přes dveře řidiče, což bylo komplikovanější. Byla tma a nic neviděl. Uvolnil bezpečnostní pás, dívku vytáhl za ruku a plaval s ní ke břehu. Měl velký strach.

Čtěte také

Na břehu už byla policie a záchranná služba. Dívku okamžitě napojili na přístroje a David byl svědkem toho, jak u Kristýny nastala zástava srdce a záchranáři bojovali o její život podruhé. Dívku se nakonec podařilo zachránit. Za tuto obětavou záchranu života byl David Soběslav odměněn titulem Gentleman silnic.

Život je to nejcennější, co máme

David Soběslav je sympatický mladík, který vystudoval Střední průmyslovou školu dopravní v Praze a v současnosti pracuje ve Výzkumném ústavu železničním v Cerhenicích. Když si na tuto nehodu vzpomene, dodnes mu běhá mráz po zádech. Ale tvrdí, že to byla pro něj dobrá životní zkušenost. Kristýna byla jeho kamarádka, ale ví, že by se takto zachoval i v případě, že by se jednalo o cizího člověka.

David Soběslav ví, že pro každého z nás je život to nejcennější. Ví také, že se někdy starší generace dívá na mladé lidi až příliš kriticky, i když někdy možná i právem. Chce svým činem ukázat, že i mladí jsou schopní pomoci a udělat pro ostatní něco pozitivního.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.