Dejte si prvomájový polibek pod stromem lásky. Lenka Kryštofová je sází jako památku na svého manžela Toníčka

1. květen 2022

Je první máj, a tedy čas, kdy se zamilovaní tradičně schází pod rozkvetlou třešní. Nově se teď třeba ve Slaném nebo v Kladně mohou políbit také u stromu lásky. Ty na památku svého zesnulého manžela sází jeho žena po celé naší republice. Ve 14 městech už jich je celkem 16.

Tradici polibku pod rozkvetlou třešní na prvního máje zná asi každý. Strom lásky v podobě ginka biloby, javoru, dubu nebo třeba lípy už ale zas tak známý není. A to jich je po republice vysázených hned několik. Jen v Praze a středních Čechách mohou lidé najít šest stromů lásky. K dnešnímu dni je jich vysazeno ve 14 městech u nás celkem 16.

Za nápadem sázení stromů lásky stojí paní Lenka Kryštofová. Jak tato myšlenka vznikla? "Já jsem měla nesmírně laskavýho manžela, který bohužel před třemi roky odešel do jiného světa. Věřím, že je pořád se mnou, ale je pravda, že jsem byla dlouho paralyzovaná jeho odchodem. Prvotní plán výsadby stromu lásky vzešel v Grébovce, a to nejen za Toníčka, ale pro všechny, kteří milují nebo milovali," vysvětluje paní Lenka.

Strom lásky

Svůj strom lásky má nyní také třeba Kladno, jak přibližuje architekt pro kladenský veřejný prostor Ivan Bergman. "Teď stojíme na Panské louce, která je jakoby pokračováním Sítenského údolí, ale zároveň je to samostatná část Kladna. Zde je vysazený dub uherský."

Poslední město, které prozatím vysadilo strom lásky, je Slaný. Technické služby ho tam vysadili minulý měsíc a už teď je podle tamního starosty Martina Hrabánka z ODS místem, kam si lidé chodí často odpočinout. "My jsme se rozhodli zasadit sakuru. Připojili jsme k tomu lavičku, aby si tam všichni mohli u stromu posedět, aby mohli zavzpomínat na své blízké, které už třeba nemají."

Stromy lásky najdou lidé po celé republice snadno, každý z nich je totiž označený cedulkou.

Proč Lenka Kryštofová místo třešní sází hlavně jinany dvoulaločné (Ginkgo biloba) a další druhy stromů, uslyšíte v reportáži Karolíny Burdové.

Mapa stromů lásky

autoři: Karolína Burdová , JMys
Spustit audio