Dekorace z listí, sběratel čepelkových obalů, pakobylky

25. září 2010

V tomto díle se dozvíte, že letos na vaší zahradě listí nemusíte pracně hrabat a odnášet na kompost... můžete ho využít i jinak. Možná budete souhlasit, že sebelepší sprchový kout nemůže vynahradit příjemnou koupel ve vaně. Jaké máte možnosti a jak obtížná je v dnešní době instalace vany, zjišťovala Markéta Vejvodová. Strašilky, pakobylky a lupenitky - to je velmi pozoruhodný hmyz, který můžete chovat doma v tzv. insektáriu. Své zkušenosti s nimi má i Líza Švejdová, odbornice na zájmové chovy.

Dekorace z listí
Letos na vaší zahradě listí nemusíte pracně hrabat a odnášet na kompost... můžete ho využít i jinak. Víte, že listy mohou například tvořit krásnou dekoraci ve vašem interiéru? O tom, jak můžete využít a dekorativně upravit listí nejen z vaší zahrady, mluvila Markéta Vejvodová s Pavlem Hruškou, majitelem ateliéru Hruška Design.

Sběratel čepelkových obalů
Určitě každého potěší, když je ve svém koníčku úspěšný. František Neubauer se může pyšnit největší sbírkou čepelkových obalů u nás a pravděpodobně má zároveň druhou nejrozsáhlejší sbírku na světě. Čítá zhruba 36 tisíc obalů z 72 zemí světa. Poslechněte si teď příběh sběratele Františka Neubauera tak, jak ho zaznamenal Jan Zítka.

Vany - materiály a instalace
Možná budete souhlasit, že sebelepší sprchový kout nemůže vynahradit příjemnou koupel ve vaně. A toho si jsou vědomi i výrobci...Takže dnes jsou na trhu vany v nejrůznějších tvarech a také z různých materiálů. Jaké máte možnosti a jak obtížná je v dnešní době instalace vany zjišťovala Markéta Vejvodova u Markéta Vinterové, odborného prodejce ze společnosti Ceramax.

Pakobylky, strašilky, lupenitky
Strašilky, pakobylky a lupenitky - to je velmi pozoruhodný hmyz, který můžete chovat doma v tzv. insektáriu. Až na pár výjimek jde o nenáročné živočichy, takže nevadí, pokud jste začátečníci. Své zkušenosti se strašilkami, pakobylkami a lupenitkami má i Líza Švejdová, odbornice na zájmové chovy, kterou nedávno navštívil Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr:
Koláč či buchta bude po upečení nadýchanější, když do těsta těsně předtím, než je nalijeme do např. bábovkové formy, vmícháme 3 lžičky horké vody. Troubu nesmíme pak během pečení otevírat min. 20 minut.

autor: Eduard Hrubeš
Spustit audio