Delikátní gothaj pochází ze Saska. Pověst mu ničí levné suroviny

Natrefit na řezníka, který vyrábí gothaj z kvalitních surovin, je dnes bohužel složité. I takový obyčejný a klasický salám ovšem může chutnat výborně, když se na něm nešetří. Vědí to například v jihomoravském Tišnově, kde je tamní masna saskou pochoutkou vyhlášená.

Gothaj nemá původně s Tišnovem nic společného. Salám pochází z Německa, je pojmenován podle města Gotha v Sasku. „Jeho výrobu umožnily nové stroje na konci devatenáctého století. Zvládne ho jen ten, kdo má výkonné uzenářské stroje. Kdepak doma v kuchyni,“ říká Ladislav Steinhauser, zakladatel firmy, která gothaj vyrábí podle receptury z roku 1977.

Začíná se jemně vysekaným hovězím masem 80% libovosti, které se ochutí kořením. Jde vlastně o tatarák. Aby nebyl příliš pevný, přidává se maso vepřové, kvalitní sádlo a tučný lalok. Na salámu musí být vždy tuková zrna. Chuť udává i paprika, černý pepř, muškátový květ a česnek. Do obchodů se salám dostává zhruba po 48 hodinách od začátku výroby. Samotné řeznické práce přitom trvají zhruba tři až čtyři hodiny, další čas sebere dochlazení a balení.

Jak podávat gothaj

Gothajský salám má blízko k tradičnímu špekáčku. Někdo ho rád s cibulí a octem jako utopence, jiný ho ohřívá na pánvi. Správně by měl být nakrájený na jemné plátky velkého průměru, aby zakryly celý krajíc. Ideální kombinací je čerstvý chléb a dobré máslo.

Dalším krokem už je jen vaše objednávka v obchodě

Dnes se gothaj považuje za typicky český výrobek, spolu se šunkovým salámem u nás patří k nejprodávanějším. Je to i díky velmi příznivým cenám. Bohužel ho řada řezníků zpracovává tak levně, až ho někteří zákazníci přestali jíst. Kvalitní výrobek ale vždy vyžaduje kvalitní suroviny. A musí se prodávat čerstvý. Poškozená pověst mohla souviset i s nevhodným způsobem skladování a prodeje. V Tišnově objem výroby salámu gothaj léta kontinuálně roste.

autor: pek