Dělníci dokončují opravy bývalého centra Klinika na Žižkově. O pronájem ordinací zatím není zájem

20. leden 2021

Bývalá plicní klinika na Žižkově měla po letech znovu sloužit svému účelu. Správa železnic chtěla v budově, kterou v minulosti zabrali aktivisté, otevřít ordinace pro lékaře. Jenže o jejich pronájem zatím nemá nikdo zájem.

Správa železnic hledala nové nájemce od loňského června. Nikdo se nepřihlásil. A to ani přesto, že správa snížila cenu pronájmu. Metr čtvereční místo původních tří set nabízela za dvě stě čtyřicet korun.

Do ordinací se měli lékaři nastěhovat po velké rekonstrukci kliniky. Opravy za 80 milionů korun teď dělníci dokončují, hotovo by měli mít příští týden. Kliniku nechala správa opravit po odchodu aktivistů, kteří v ní několik let měli své centrum. Zájemce o pronájem ordinací bude Správa železnic dál hledat. „V návaznosti na mimořádnou situací spojenou s pandemií bude veřejná soutěž o pronájem zopakována,“ popisuje její mluvčí Nela Friebová.

Kromě ordinací lékařů by v nově opravené klinice měly být kanceláře pro zaměstnance Správy železnic. Ostatní prostory jsou nabízené k pronájmu. Správa dřív uvedla, že by v klinice mohl být třeba dům dětí a mládeže. Výběrové řízení ale zatím není ukončené.

Praha má víc domů, které jsou známé kvůli squatterům nebo aktivistům. Například nejznámější bývalý pražský squat vilu Miladu čeká buď rekonstrukce, nebo demolice. Objekt i dvouhektarové pozemky koupila loni na podzim Univerzita Karlova. Tam, kde teď stojí bývalý squat, chce postavit učebny, sportoviště a koleje pro studenty. O tom, jestli Miladu nechá opravit nebo zbourat, univerzita rozhodne až po průzkumu budovy.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio