Dělníci staví nový pavilon sedmičlenné tlupě goril z pražské zoo. Otevřít by se měl příští rok na podzim

26. květen 2021

Richard, Kiburi a další gorily z pražské zoologické zahrady se budou příští rok stěhovat. Dělníci jim staví nový pavilon, do kterého by se měly stěhovat příští rok na podzim.

Na stěhování trénuje celá tlupa už od loňska. U výběhu mají připravené přepravní boxy, aby si na ně gorily zvykly. Podle chovatelů jsou velice inteligentní a navíc konzervativní. Kurátor savců Pavel Brandl k tomu říká, že to bude asi nejnáročnější akce hned po stěhování slonů.

Čtěte také

Na to je ale ještě několik měsíců čas. Dělníci musí nejdříve nový pavilon goril dokončit. Hrubá stavba už je hotová, dělníci postavili nižší budovu, která má co nejvíce splynout s okolní krajinou. Uvnitř by to ale mělo vypadat jako ve střední Africe. Lidé nejprve projdou přes africkou vesnici, pralesem a až poté uvidí na mýtince gorilí tlupu. Ta bude mít i venkovní výběh a podle chovatelů bude mít celkově více místa než v současném domově.

Nový pavilon se bude nacházet mimo hlavní areál zoo, a to v horní části, kde jsou nyní třeba žirafy. Návštěvníci do něj budou chodit novým vstupem nebo po lávce. Tuto část zoo totiž odděluje silnice. Hotový by měl být na podzim příštího roku.

Vizualizace budoucí podoby pavilonu goril v pražské zoo
autor: Marie Veselá
Spustit audio

Související