Dělníci v Praze 10 staví dvě železniční zastávky. Zároveň dokončují nové nástupiště na vršovickém nádraží

22. srpen 2019 14:03

Nové nástupiště na vršovickém nádraží v Praze otevřou železničáři na konci listopadu. Rekonstrukce nádraží tím ale zatím neskončí. Cestující se musí připravit na další novinky.

Na podzim chtějí železničáři otevírat nové nástupiště, zároveň ale ta stávající zavřou a začnou je opravovat. Vršovické nádraží má teď tři peróny, podle pražského magistrátu jsou v dopravních špičkách na hraně svých kapacit. V budoucnu má přes nádraží jezdit ještě nová vlaková linka s označením S61, proto bylo podle magistrátu potřeba vybudovat nástupiště čtvrté. Tyto vlaky by měly jezdit ze Smíchova přes Vršovice do Běchovic a nazpět.

Některé zastávky zaniknout

Nádraží ve Vršovicích je součástí mnohem rozsáhlejších oprav. Dělníci kolejiště rozšíří, koridor bude první českou čtyřkolejnou tratí. Ti, co byli zvyklí nastupovat nebo vystupovat z vlaku ve Strašnicích, si budou muset zvykat ještě na jednu novinku. Tamní zastávku správa železnic zruší. A místo ní má vzniknout promenáda pro chodce, bruslaře nebo cyklisty.

Dělníci pracují na stavbě dvou úplně nových zastávek, jedna s názvem „Praha Eden“ bude poblíž stadionu Slávie, ta druhá „Praha Zahradní město“ má být zase přestupním uzlem. Nahoře podle plánů Správy železniční dopravní cesty pojedou vlaky, pod nimi zase autobusy a tramvaje, na které budou moct lidé rovnou přestoupit.

Nové zastávky i čtyřkolejnou trať podle železničářů poprvé cestující otestují v říjnu 2021. Trať je aktuálně postavená asi z jedné třetiny.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio