Den, kdy nesedím na motocyklu, jako bych nežil, říká o svém koníčku cestovatel Jaroslav Šíma

18. červen 2019
Dopolední host

Na motorce ujel za 35 let jeden a půl milionu kilometrů. Magickou hranici překonal letos 31. ledna v Maroku na africkém kontinentě. Za tu dobu projel celkem 91 států. A jak sám říká, pocit svobody a radost z jízdy mu mnohonásobně vynahradí případné nepohodlí. Cestovatel, dobrodruh a někdejší motocyklový novinář Jaroslav Šíma sedá na svůj stroj každý den.

Jako dospívající mladík prý po motorce nijak zvlášť netoužil. Přesto si na ni poprvé sedl už v 15 letech. Vášeň pro silné stroje na dvou kolech v něm ale probudila až jeho žena. „Když jsme se vzali a chtěli jsme cestovat, tak jsme zjistili, že ideální je pro nás právě motorka,“ říká Jaroslav Šíma. Jeho manželka je prý přitom nejvěrnější spolujezdkyně na světě, protože má spolu s ním najeto více jak 600 tisíc kilometrů.

Za svůj život vyzkoušel víc než 500 různých motocyklů, a to zejména díky tomu, že svého času působil jako motocyklový redaktor v motoristickém časopise a testoval všechny motocyklové novinky.

„V současné době mám sedm sběratelských kousků, které mají najeto přes 100 tisíc kilometrů. A některé z nich jsou už teď a i ty ostatní v dohledné době budou k vidění v Muzeu historických motocyklů značky JAWA v Rabakově. Měl bych tam mít svoji vlastní malou expozici, která ponese název Motocykly s vůní dálek,“ přibližuje Jaroslav Šíma.

Motorka je podle jeho slov bezpečná podle toho, jak bezpečně se na ní člověk chová. Ale samozřejmě si nemůže být jistý tím, jak se budou chovat ostatní řidiči. Několik nehod tak Jaroslav Šíma zažil, ale žádná ho naštěstí od jízdy na motorce neodradila.

„Nehody byly. A jedna v roce 1999 v Maroku byla opravdu vážná, mě i manželku převáželi k operacím dokonce letecky. Ale po pár měsících jsme se z toho vzpamatovali a začali jezdit znovu,“ usmívá se vášnivý motorkář. Jeho snem je teď pokořit hranici dvou miliónů naježděných kilometrů.

 

Spustit audio