Den železnice v Lužné u Rakovníka již tento víkend. Nabídne historické lokomotivy i noční show

17. září 2021

Světy historie, změny a zábavy. To jsou tradiční části programu hlavní akce konané ke Dni železnice. Oslavy se uskuteční v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka a to o víkendu 18. a 19. září. Těšit se můžete na přehlídku historické i moderní techniky, nostalgické jízdy, pestrý program pro rodiny s dětmi i noční show.

Oslava Dne železnice se bude po celý víkend odehrávat v Muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka. Uvidíte tam nejen staré parní lokomotivy – třeba Čtyřkolák, Šlechtičnu nebo Kremák, ale také ty nejnovější moderní vlaky.

K vidění bude i drezína Tatra prvního generálního inspektora Československých státních drah z roku 1947. Kdo bude chtít, může si zkusit projet pomocí 3D brýlí Velký zkušební okruh ve Velimi – dnes jedinou vysokorychlostní trať v České republice.

Historické lokomotivy v Muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka

V Lužné u Rakovníka už je na víkend vše připraveno: "Můžeme se těšit na parní lokomotivu přezdívanou Šlechtična, Kremák a dokonce k nám přijede i Čtyřkolák. Nebude chybět ani oblíbená Singrovka, což není parní, ale oblíbená motorová lokomotiva. Ta dostala přezdívku díky hladkému chodu svého motoru," přibližuje nejzajímavější stroje správce muzea Marek Rada.

Poslechněte si v reportáži Soni Jindrové více o celém programu oslav.

Informace a jízdní řády najdete také na webu muzea.

autoři: Soňa Jindrová , JMys | zdroj: České dráhy
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.