Denisa Doudová má pohádkového koně. Jezdí s ním rozdávat radost seniorům

6. říjen 2021

Denisa Doudová nemá koníčka, ale pohádkového koně. Před čtyřmi roky si ho přivezla z Irska. Ve svém volném čase s ním jezdí rozdávat radost do domovů pro seniory v okolí Prahy. Její kůň Moony je prý tak trochu komediant. Do domova seniorů poblíž stáje v Suchdole už dojde popaměti sám.

Terapie se psy, s morčaty nebo s králíky je v domovech pro seniory poměrně běžná, ale koně na chodbě domova příliš často nepotkáte. „S koňmi to tak běžné není, a když už se koně využívají, tak se většinou využívají venku. Pokud se využívají v domovech, tak jsou to poníci. Ale teď se koně těší čím dál větší oblibě, takže to můžeme vidět častěji,“ vysvětluje chovatelka Denisa Doudová.

Čtyřletý Moony právě vystoupil z vozu, ve kterém přijel ze stáje v Suchdole, a pase se na trávníku před Centrem seniorů Clementas v Mlékovicích. Chovatelka ho připravuje na návštěvu přímo na pokojích u klientů domova. Kůň má za sebou sprchu a Denisa mu teď pročesává kartáčem srst na nohou. První zájemci o setkání s koněm už vybíhají na terasu.

Kůň, kráčející po chodbě domova, vylákal z pokojů seniorky i pečovatelky. Každý se snaží koníka pohladit a Moony trpělivě postává a rozhlíží se kolem. „Kontakt se zvířetem dokáže zlepšit náladu, vyvolat hormony štěstí. Při hlazení dochází k prohřátí ruky a prstů a tím pádem ke zvýšení mobility,“ říká ředitelka Centra pro seniory Clementas v Mlékovicích Andrea Faltysová.

Co se musí kůň naučit, než se s ním chovatelka vydá do domova seniorů? A jak čtyřletý Moony setkání se seniory prožívá? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio