Derby

7. červen 2004

Minulý víkend se běželo Derby s velkým D, epsomské Derby, jeden z nejslavnějších dostihů na světě. Dostih, který bychom mohli, pokud dovolíte nezvyklé slovo, označit za jeden z nejtradičnějších. Epsomské Derby - Epsom je dnes předměstím Londýna - se v sobotu běželo po 225. a je to dostih, který dal jméno všem derby, co jich na světě je. Ať už se jedná o derby dostihová, nebo o derby Sparta-Slavie, eventuálně o derby mezi 5. B a 5.C. Ano, slovo derby má dva významy a my si povíme, jak o významu, tak o původu tohoto zajímavého slova.

Derby je tedy především dostih. Dodejme, že je to dostih takzvaný klasický, což je v dostizích přesně vymezený pojem. V klasickém dostihu smějí startovat jen tříleté koně. V některých jen klisny, v některých naopak pouze hřebci, v některých obě pohlaví. Důležité také je, že koně nesou stejnou váhu, tedy podle pohlaví stejnou. Hřebci 58 kilogramů a klisny o 1,5 kilo méně. Na jaře se běží dva klasické dostihy, jeden jen pro klisny, jeden pro obě pohlaví, oba na vzdálenost jedné míle, tedy zhruba 1600 metrů, na podzim je to stejné, zase dva klasické dostihy jeden pro klisny jeden pro obě pohlaví, tentokrát však na vzdálenost 1, 5 míle, tedy zhruba 2400 metrů. Mezi tím, na počátku léta, obvykle v červnu se běží nejdůležitější klasický dostih. Je pro obě pohlaví na vzdálenost 1,5 míle. Vítěz derby se pokládá za nejlepšího rovinového koně toho roku. Při tomto stručném dostihovém školení nesmím zapomenout říct, že v každém státě se běží jen jedno derby za rok. Je to tedy výroční závod, mistrovství republiky by tomu říkali v jiných sportech.

Michal Novotný

TAle už jsem říkal, že slovo derby se používá i v jiných než dostihových souvislostech. Slovník spisovného jazyka českého k tomuto druhému významu slova derby říká: ?utkání tradičních soupeřů, často místních (zvláště v kopané)?. Derby dostihové a derby fotbalové či basketbalové spojuje tradičnost a významnost. Slovem derby se v jiných sportech dá označit jen takový zápas, který se obvykle výročně opakuje a který je něčím významný. Určitě není nepodstatné ani to, že ve fotbalovém či volejbalovém derby se utkávají přibližně stejně silní soupeři; opět stejně jako v derby dostihovém. Jak vidím, ve vymezeném čase jsem stačil promluvit jen o významu slova derby, na jeho původ nedošlo. Takže zítra.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.