Desetiletý cyklista Sebastián Pňovský má už šest mistrovských titulů. Je všestranný sportovec

13. leden 2022

Sebastian Pňovský by se chtěl dostat na olympiádu, ale zatím ještě neví v jakém druhu sportu. Věnuje se cyklokrosu, horským kolům, ale také lezení, běžkám nebo tenisu.

"Tak je mi deset let. Věnuji se převážně horským kolům a teď v zimě cyklokrosu. Dělám i horolezení a běžky. Mám to hodně na těsno, ale jde to zvládnout," popisuje své časové vytížení Sebastián Pňovský. A to ještě ve výčtu sportovních aktivit nezmínil třeba tenis. Dodává, kterou z cyklistických disciplín má nejraději: "Asi horský kolo, ale cyklokros mě taky dost baví. Cyklokros mám na podzim a v zimě, horský kolo na podzim a na jaře."

Poslední mistrovský titul získal Sebestián dokonce v cyklokrosu, i když ho speciálně netrénuje.

"Cyklokrosu se nevěnujeme vůbec, protože jsme dojeli bikovou sezónu a na cyklokrosovým kole jsme neseděli ani to netrénovali. Takže jsme k tomu jen plynule přestoupili. Seba se věnuje přes rok převážně bikrosu a prokládá to lezením. Zúčastnil se v něm i nějakých pohárů, kde skončil druhý, třetí...," vysvětluje Sebastiánův tatínek Martin Pňovský.

Rodiče mladého talentovaného sportovce do ničeho nenutí, ale pomáhají mu. Je pro ně důležité vše, co Sebu baví. Chlapcovy zájmy plynou hlavně z toho, že vyrůstá ve sportovně založené rodině.

V reportáži Pavla Petra také uslyšíte, jaký má Sebastián Pňovský, žák páté třídy pražské Masarykovy základní školy, sportovní sen.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio