Desítka zaměstnanců ČKD Kutná Hora se vrací do práce, strojírna se rozjíždí

19. září 2018 10:57

Společnost ČKD Kutná Hora začíná obnovovat výrobu. Ta ve firmě stála od minulého týdne, kdy doma zůstalo skoro 400 zaměstnanců. Výrobce železničních podvozků a ocelových odlitků totiž dluží svým věřitelům 350 milionů korun a sám na sebe podal insolvenční návrh. ČKD jako první znovu rozjíždí provoz strojírny. Do práce se tak vrátilo mezi 10 až 15 zaměstnanci. 

Obnova výroby bude podle personálního ředitele firmy Jiřího Skývy pokračovat. "Technologický proces na sebe navazuje. Strojírna je někde na konci toho výrobního procesu, tím pádem bude postupně potřeba obnovovat i ostatní provozy, zejména cídírny odlitků," uvedl Skýva. 

První pracovníci do cídírny by měli přijít už koncem týdne. 

Firma chce také během středy nebo čtvrtka doplatit zaměstnancům dlužnou část mezd za červenec. 

K prvním deseti dělníkům, kteří dnes přišli do práce, je podle Skývy nutné připočítat další nezbytné profese, například ostrahu. Kromě toho funguje bez omezení strojírna v Chrudimi, kde pracuje dalších 50 lidí.

Výroba v podniku se 400 zaměstnanci byla kompletně zastavena minulý týden ve čtvrtek, kdy tehdejší vedení na něj podalo návrh na insolvenci. 

Společnost se podle něj dostala do problémům kvůli snížení poptávky po jejích výrobcích na světovém trhu a s tím souvisejícím poklesem zakázek a objemu výroby. Dále čelila propadům měnového kurzu eura a dolaru vůči koruně a chyběli jí také pracovníci na důležitých pozicích, jako jsou taviči, obráběči nebo operátoři CNC strojů.

ČKD Kutná Hora v roce 2012 ovládl ukrajinský miliardář Konstantin Ževago, jemuž se český výrobce kolejových podvozků hodil do metalurgického impéria. Nový vlastník je údajně z Nizozemska. 

autor: Michal Trnka | zdroj: ČTK
Spustit audio