Desítky členů lidické organizace pozastavily své členství v Českém svazu bojovníků za svobodu

30. červenec 2020

Několik desítek členů organizace Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Lidice, včetně přeživších lidických dětí, ve středu pozastavilo své členství ve svazu..Zároveň vstoupili do nového spolku Lidice Memory, který vznikl z podnětu přeživšího lidického dítěte Pavla Horešovského a za spolupráce potomků a příbuzných obětí lidické tragédie. Důvodem je dlouhodobá nespokojenost s tím, jak současné vedení svaz řídí, jak hospodaří a koho vyznamenává.

Členové to uvedli v prohlášení, o němž informovala předsedkyně lidické organizace Jana Bobošíková.

Uvedli, že již v listopadu 2018 vyjádřili znepokojení nad „nedostatečnou prezentací ČSBS navenek, vnitřním organizačním chaosem“ a některými kroky vedení, které podle nich vedou k poklesu prestiže ČSBS a odlivu členů. Kritizovali také vyznamenávání příslušníků represivních složek nedemokratického režimu medailemi ČSBS.

Naráželi tím na ocenění komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který se jako policista podílel v roce 1989 na potlačování protirežimních demonstrací. Vedení svazu v čele s předsedou Jaroslavem Vodičkou se hájilo tím, že Ondráček přispěl na opravu pomníků. Vyjádření Jaroslava Vodičky se získat nepodařilo.

Pozornost dříve vzbudil i Vodičkův projev na tryzně v Terezíně, židovské obce označily jeho výroky o uprchlících za xenofobní.

Spory uvnitř svazu

Lidická buňka loni v dubnu navrhla, aby nynější vedení nahradili noví kandidáti. Podle ní se již prokázalo, že není schopné svaz důstojným způsobem vést a reprezentovat. Zároveň navrhla zakázat vyznamenávání bývalých příslušníků represivních složek, pokud se aktivně podíleli na represích, a lidí, kteří jednají v rozporu se stanovami a posláním ČSBS.

Loni v květnu se lidická buňka připojila k otevřenému dopisu členům vedení, který upozorňoval na to, že se někteří ústavní činitelé včetně předsedy Senátu odmítají účastnit pietních akcí za Vodičkovy přítomnosti. ČSBS je podle autorů dopisu také zneužíván k prosazování jiných zájmů, než jsou zájmy svazu, a existují podle nich pochybnosti o řádnosti hospodaření.

Navzdory dvouleté snaze se podle organizace vývoj ve svazu nepodařilo zvrátit.

„ČSBS Lidice tak konstatoval, že byly vyčerpány všechny prostředky k nápravě. Vzhledem k historickému významu, odkazu a potenciálu ČSBS se však členové rozhodli prozatím členství neukončovat, nýbrž pouze pozastavit tak, aby v případě zjednání nápravy existoval prostor pro znovuobnovení spolupráce na ochraně principů a hodnot, za které naši předkové umírali a které se od roku 1945 snažili předávat novým generacím,“ stojí v prohlášení.

Na aktuální situaci v lidické buňce dnes upozornil Deník N, podle nějž o pozastavení členství už dříve informovala předsedkyně organizace Jana Bobošíková. Deník uvedl, že kvůli nespokojenosti s vedením opustila v červnu svaz organizace ve Valašském Meziříčí, její členové ustavili Společnost pro uchování odbojových tradic.

ČSBS se podrobně věnuje i server iROZHLAS.cz, který minulý týden například informoval o tom, že svaz dobrovolně vrátil státní dotaci. Ministerstvo financí v účetnictví našlo chyby za statisíce korun. Vrácením dotace se svaz vyhnul plánované daňové kontrole.

zdroj: ČTK
Spustit audio