Detektivové stíhají kvůli zakázce na likvidaci nebezpečných odpadů z Nelahozevsi devět lidí a dvě firmy

13. leden 2022 13:00

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu stíhají dvě firmy a devět lidí kvůli likvidaci nebezpečných odpadů. Jde o státní zakázku na odstranění starých ekologických zátěží. Českému rozhlasu to potvrdila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Případ dozoruje právě Vrchní státní zastupitelství v Praze.

O které firmy konkrétně jde, Bradáčová nekomentovala. „Dotýká se to trestních stíhání několika trestných činů, a to zločinu obecného ohrožení, potom zločinu podvodu, trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí a současně také trestného činu porušení předpisu o pravidlech hospodářské soutěže,“ popsala.

Státní zakázka se týká nebezpečných odpadů ze skládky v Nelahozevsi na Mělnicku. Ty se následně převážely a ukládaly na skládku Celio u Litvínova na Mostecku. Vyjádření provozovatele ČRo zjišťuje.

Firma Purum Kraft, pod kterou skládka Celio patří, měla s odpady ze státní zakázky problémy už v minulosti. Kvůli nesprávnému skladování nebezpečných odpadů provoz skládky loni v srpnu omezila Česká inspekce životního prostředí. Pochybení ale společnost odmítla.

Zakázku na odstranění starých ekologických zátěží zadalo ministerstvo financí v roce 2014. Skládku v Nelahozevsi v současnosti vlastní společnost Unipetrol, nebezpečné materiály se na ni dostaly ještě před její privatizací.

autoři: Jana Karasová , Von
Spustit audio