Děti si oblíbily elektronické cigarety. „Mylně se domnívají, že nejsou škodlivé,“ varuje adiktolog

Přibývá dětí, které používají elektronické cigarety. Prý je to moderní a navíc nejsou cítit kouřem. „E-cigarety obsahují celou řadu příchutí, z nichž mnohé jsou prokazatelně cílená na děti. K tomuto trendu také přispívají i influenceři youtubeři, kteří elektronické cigarety propagují,“ varuje adiktolog Adam Kulhánek. Jak školy podobné případy řeší a jak by měli zakročit rodiče? Poslechněte si reportáž.

„Někomu zavoláte a on to přinese,“ popisuje s úsměvem žák základní školy, jak se k elektornickým cigaretám dá dostat. Polovina osmáků a deváťáků ve škole v Sázavě se přihlásila k tomu, že elektronickou cigaretu vyzkoušela. Prý je to moderní a navíc nejsou cítit kouřem.

Deváťáci jako běžní uživatelé e-cigaret

Čtěte také

Ředitel školy v Košeticích Jaroslav Skolek potvrzuje, že jde o oblíbenou zábavu. „Většinou je někde vidíme, chytíme, a pak se celkem snadno přiznají. Využíváme pak celou škálu trestů, od třídních a ředitelských důtek po dvojky z chování,“ popisuje.

Školy se snaží na děti působit i přes policejní preventisty. „Vyskytuje se to vlastně úplně všude. Od pátých tříd, kdy k tomu přistupují stylem „hele, co to je“, po osmé, deváté třídy, kde už máme vyloženě uživatele,“ uvádí policejní preventista na Benešovsku Jaroslav Bican.

Na vině jsou i influenceři

O tom, že roste počet dětí užívajících elektronické cigarety, mluví také adiktolog Adam Kulhánek z Kliniky adiktologie lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

„První zkušenost s elektronickou cigaretou mají české děti podle výzkumů kolem dvanáctého roku věku. E-cigarety obsahují celou řadu příchutí, z nichž mnohé jsou prokazatelně cílené na děti. K tomuto trendu také přispívají i influenceři youtubeři, kteří elektronické cigarety propagují,“ poznamenává Kulhánek.

Onemocnění plic i poškození orgánů

Podle Kulhánka se děti často mylně domnívají, že elektronické cigarety nejsou škodlivé. Jejich užíváním přitom hrozí různé formy zánětlivých onemocnění plic a také další poškozování orgánů v důsledku usazování toxických látek.

Radou pro rodiče je sledovat, co jejich dítě dělá a taky na co padne jeho kapesné.

autoři: Věra Hájková , agf
Spustit audio

Související