Děti v Dobřichovicích u Prahy se učí finanční gramotnosti

1. březen 2014

Žáci osmých a devátých tříd Základní školy v Dobřichovicích se učí rozumět penězům. Speciální projekt "Rozumíme penězům" ukazuje jak hospodařit v domácnosti, vytvářet rodinný rozpočet, plánovat koupi auta nebo bydlení.

Velký důraz je kladený také na rizikové půjčky. Český rozhlas se účastnil hodiny, v rámci které děti zvažovaly výhody a nevýhody zadlužování.

Žáci se rozdělili na dvě skupiny. Jedna obhajovala zadlužování a pokoušela se najít jeho výhody, druhá naopak striktně proti půjčkám vystupovala. Celodenní program vede zástupkyně Jana Babicová, která musela absolvovat speciální kurz před tím, než začala děti finanční gramotnosti učit.

„Žáci se rozdělí do modelových domácností na začátku osmého ročníku a pak v těchto modelových domácnostech se sejdou v osmé a deváté třídě osmkrát a zpracovávají tam různá témata. První lekce obsahuje základní hospodaření domácnosti, zařazení do těch modelových domácností a vytvoření rozpočtu. A pak s tímto rozpočtem se pracuje po celou dobu,“ popsala výuku Babicová.

U tématu zadlužování děti rozdělené do modelových rodin analyzovaly původ finančních problémů svých kamarádů a sousedů. Například fiktivního Karla.

„Zadlužil se, protože utrácel bez kontroly. Pořídil si několik debetních a kreditních karet. Měl by si začít trochu kontrolovat, jaké má výdaje a jaké příjmy. Hlavně by si už neměl půjčovat,“ radili žáci. Karlovi nakonec doporučili, aby začal ze svého docela vysokého příjmu šetřit.

Spustit audio