Děti z dětských domovů psaly Ježíškovi. Jejich přání čekala na dárce na vánočním stromě v Kladně

28. listopad 2020

Na náměstí před kladenským magistrátem po roce opět září vánoční strom. Jeho větve už téměř dvacet let tradičně zdobí dopisy Ježíškovi, které napsaly děti z dětských domovů. Velkou část psaníček si lidé rozebrali ještě před tím, než se strom rozsvítil.

Tentokrát se ale rozsvěcení stromu muselo kvůli nouzovému stavu obejít bez doprovodného programu a bylo přenášené i na internetové stránky města.

Koupit vánoční dárek pro dítě z dětského domova je pro mnoho Kladeňáků vánoční tradicí. Už od rána tam chodili otrhávat vánoční přáníčka ze stromu přání. Dva kluci s tatínkem si například vybrali jedno přání malého Adámka z dětského domova, o tom co by oni sami chtěli najít pod stromečkem, ještě jasno nemají. „Asi nějakou knížku, ještě si to rozmyslíme,“ přemýšleli nahlas.

Splnit přání dětem by podle většiny z dárců neměl být problém, i když je v této době řada obchodů zavřených. „Většinou stejně nakupujeme on-line po internetu,“ shodovali se.  „Je to dobrá akce, protože nejlepší dárek je od srdce,“ přidala se babička s vnučkou, které si také odnášely jedno z řání.

Pokud jde o samotné vánoční trhy, na náměstí sice stojí stánky, jsou ozdobené, ale jsou zavřené. Jak to bude dál? „Čekáme, jak se budou vyvíjet vládní opatření. Pokud se rizikový stupeň snížil, tak bychom stánky asi otevřeli,“ dodala mluvčí magistrátu Lenka Růžková.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio