Dětské nemoci u dospělých mají komplikovaný průběh. Kdy se nechat očkovat a kdy (ne)hlídat vnoučata?

9. červen 2021

Příušnice, spalničky, zarděnky, plané neštovice, černý kašel… Tyto nemoci máme spojené s dětmi. Pokud je vaše ratolesti prodělají v dětství, získají celoživotní imunitu. Pokud jste ale nemoc v dětsví neprodělali, můžete se od nich nakazit a bývá komplikovaný. A pak je tu ještě jeden případ – pro ještě neočkovaná miminka mohou být nebezpeční i dospělí.

Běžné dětské nemoce jsou známé i několik staletí. Infekci přinese do rodiny jedno z dětí a rodiče už pouze počítají dny, kdy se stejné pupínky nebo červené flíčky a horečka objeví u sourozence. Pokud děti nemoc skutečně v dětství prodělají, získají velmi silnou přirozenou imunitu po celý život.

V současné době jsou děti proti dětským nemocem očkovány. V českých zemích se očkuje od roku 1821 a první vakcína byla proti pravým neštovicím. Očkování dětí je stanoveno zákonem a řídí ho praktičtí lékaři podle očkovacího kalendáře.

Problém ale je, že očkovací látky sice dobrou imunitu vytvoří, ovšem zatím není zcela potvrzeno, na jak dlouho. „Může se tedy stát, že jedinci, kteří byli v dětství očkováni a nemoc samotnou neprodělali, mohou v dospělosti onemocnět při kontaktu s jiným nemocným. Díky globalizaci a cestování do zemí, kde populace není tak promořena a proočkována, je nebezpečí, že si tuto nemoc přivezeme,“ říká praktická lékařka Irena Kudrnovská.

Hlídat infekční dítě je pro neočkované riziko

Pokud dětskou nemoc získáme v dospělosti od svých dětí nebo vnoučat a v dětství jsme jí neprodělali, můžeme mít velmi nepříjemné komplikace. Obávanou nákazou pro dospělé jsou spalničky a především příušnice, které mohou způsobit zánět slinivky. Tato nemoc je obávaná rovněž u malých chlapců. Může způsobit zánět varlat a následnou neplodnost.

U dospělého je navíc riziko, že nemoc není včas a správně diagnostikována. Onemocnění se často projevuje nejprve jako běžná viróza, a i když jsou symptomy typické, na dětskou nemoc se v první fázi ani nepomyslí. 

Pokud dospělí v dětství dětské nemoci neprodělali, měli by být v kontaktu s dětmi opatrní. Týká se to hlavně prarodičů při hlídání vnoučat. Pokud mají vnoučata dětskou nemoc, kterou oni sami neprodělali a nejsou očkovaní, neměli by s nimi přijít do kontaktu.

Nenaočkované miminko a rizikový dospělý

Krátce po narození jsou u nás děti očkovány proti černému kašli. Jedná se o vysoce infekční onemocnění dýchacích cest, která se přenáší kapénkovou infekcí a u novorozenců mívá nejzávažnější průběh. Pokud se u novorozeněte sejde celá rodina včetně „chronicky kašlajících kuřáků“, kteří mohou mít v sobě infekci černého kašle, může se miminko nakazit. 

Naopak průběh onemocnění může být u dospělých mírnější nebo atypický, a proto nemusí být vůbec rozpoznáno. Dospělí by tedy měli zjistit, zda jsou proti černému kašli očkováni, aby nebyli pro ještě nenaočkované miminko rizikem. 

Spustit audio

Související