Díky současným stresům se srdeční arytmie objevují častěji

21. duben 2021

Srdeční arytmie se projevují velmi individuálně a jejich příčina může být různá. Od stresu, onemocnění štítné žlázy až po mechanický problém srdečního na převodu srdečního vzruchu přímo v srdci. Některé typy arytmií se mohou samy urovnat, jiné je nutné dlouhodobě léčit.

Infarkt myokardu většinou přichází nečekaně. Je to akutní, život ohrožující stav, způsobený uzávěrem nebo těsným zúžením koronární tepny. Postižený člověk většinou cítí silnou bolest za hrudní kostí a dušnost a vyžaduje rychlou lékařskou pomoc. Ovšem problémů se srdcem může být více a měli bychom jim věnovat zvýšenou pozornost. Některé jsou celoživotní a vyžadují léčbu, některé mohou i odeznít. Záleží na příčině.

Stres je zátěží nejen pro srdce

Nejčastější srdeční poruchou jsou arytmie, které se díky současným stresům objevují častěji. Projevují se ale velmi individuálně. Každý je vnímá jinak – někdo problém pociťuje jako svírání a škubání za hrudní kostí, které ho nutí kašlat, někoho bolí hlava nebo má žaludeční nevolnost. Ve všech případech je nutné zajít za svým praktickým lékařem a sdělit mu své potíže. V současné době se praktický lékař vždy nejprve zeptá, jestli pacient nebyl v kontaktu s covid pozitivním nebo jestli sám není nemocen. A pokud je vše v pořádku, pozve si ho do ordinace, kde pacienta vyšetří, případně pošle na další kardiologické specializované vyšetření. Jedná se o tzv. holterovo monitorování, kdy se činnost srdce po dobu 24 hodin snímá na elektrokardiogramu.

Srdeční arytmie se projevují v různých variantách

Pokud se srdeční arytmie vyšetřením potvrdí, není nutné mít ihned vážné obavy. Některé arytmie vyžadují urgentní akci na kardiologii v nemocnici, ale jiné se mohou léčit medikamentózně. Na vznik srdeční arytmie má sice velký vliv stres, ovšem příčiny mohou být různé a jejich odhalení je někdy složité. Vedle stresu může být důvodem i špatná funkce štítné žlázy a příčiny mohou být psychosomatické nebo idiopatické. Vždy je proto nutné vyšetření, abychom mohli vyloučit všechny možné příčiny nepříjemných stavů, které se u daného pacienta vyskytují.

Srdeční arytmie se může za určitých okolností i sama srovnat

Srdeční arytmie může vznikat i tím, že srdce při činnosti funguje nepravidelně a „přeskakuje“, může se jednat i o záchvat bušení srdce, který se objeví při stresu nebo večer v ležaté poloze, objeví se jednou za týden nebo jednou za rok…Arytmie se proto může v některých případech i sama srovnat. Ovšem pokud je vyvolaná nějakou fyziologickou nebo mechanickou změnou na převodu srdečního vzruchu přímo v srdci, pak sama nezmizí a musí se léčit – chirurgicky nebo medikamentózně.

Spustit audio

Související