Dilema Emila. Život si běhá, kudy chce. Hra o Emilu Zátopkovi

30. leden 2024

Čtyřnásobný olympijský vítěz, osmnáctinásobný světový rekordman, muž, jemuž se říkalo „česká lokomotiva“ – Emil Zátopek. Legendárního atleta, který během olympijských her v Helsinkách v roce 1952 vyhrál běh na 5 km, 10 km, a dokonce maraton, jenž tehdy běžel poprvé v životě, zná každý. Jaké byly jeho sportovní začátky, osobní život či konec kariéry? Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Rozhlasová hra obsahuje expresivní výrazy.

Scénář a režie: Tomáš Dianiška
Zvuk, zvukový design a hudba: Tomáš Pernický
Osoby a obsazení: Emil (Robert Mikluš), Dana (Tereza Dočkalová), Zdenka (Veronika Lazorčáková), Funkcionář (Václav Neužil), Generál (Hanuš Bor), Dělník + Hlas v amplionu (Jakub Albrecht), Gottwald (Miroslav Hanuš), Haluza (Filip Kaňkovský), Mistr (Pavel Zedníček), Jungwirth (Adam Vacula), Doktorka (Ivana Wojtylová), Vědkyně (Kateřina Císařová), Nový (Luboš Veselý), Soudkyně + Oddávající (Dita Kaplanová), Letuška + Reportérka (Barbora Váchová), Malý chlapec (Jakub Král), STBák (Denny Ratajský), STBák + Muž z publika (Jan Hušek), Fotbalista + Voják + Reportér (Daniel Krečmar), Fotbalista + Reportér (Vojtěch Hrabák), Spolubydlící (Jaroslav Blažek), Kamarád + Fotograf (Vendelín Urban), Rozhlasový reportér + Sportovec v letadle (Jiří Panzner), Fotograf (Šimon Krupa) a Slovenský reportér (Tomáš Dianiška)
Dramaturgie: Lenka Veverková
Natočeno: 2022
Vzhledem k prezentovanému prostředí a charakterům postav obsahuje rozhlasová hra expresivní výrazy.

„Život si běhá, kudy chce. Kdyby běhal jen po vyznačené trase, byla by to děsná nuda,“ shrnuje svůj osud Emil Zátopek ve hře Tomáše Dianišky Dilema Emila, když vyčerpaný sedí v maringotce a ohlíží se za svým pestrým životem. Vzpomíná na práci v gumárně, nechuť k běhání, seznámení se závodníkem Janem Haluzou, druhou světovou válku, svatbu s oštěpařkou Danou Ingrovou, která se stejně jako Zátopek narodila 19. září 1922, běžecké úspěchy jak na domácí půdě, tak především v zahraničí, spolupráci s režimem.

„Ústřední linku tvoří žaloba na komunistického poslance Viléma Nového, kterou Zátopek spolu s dalšími osobnostmi podal kvůli křivému nařčení v souvislosti s upálením Jana Palacha. Ten o nich prohlásil, že Palacha k činu naváděli. Přesto se nejedná o soudní drama. Snažil jsem se vytvořit svižnou komedii, obsahující všechny důležité momenty Zátopkova života,“ říká autor a režisér rozhlasové hry Tomáš Dianiška.

Život si běhá, kudy chce. Kdyby běhal jen po vyznačené trase, byla by to děsná nuda.

Dianiška díky rychlým střihům, v nichž se střídá nadsázka a vážnost, kýč a sentiment, citlivost a ostrost, vytvořil zábavnou rozhlasovou hru, jež posluchače zaujme i po zvukové stránce. Veškeré scény, v nichž Zátopek sportuje, se natáčely v exteriérech, přímo na hřišti: díky tomu zní dechy, kroky a běh velmi přirozeně. Zvukový design doplňují také některá autentická hlášení sportovních komentátorů či zpravodajců.

autoři: Lenka Veverková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související