Dispečer Středočeských vodáren hlídá vodu pro 300 tisíc lidí. Zvládnout musí sucho i povodně

17. březen 2020

Dispečer Středočeských vodáren má z kladenské vodárenské věže nádherný výhled. Za hezkého počasí vidí i horu Říp. Většinu času ale nespustí oči z počítačových obrazovek. Odpovědný je za dodávky vody pro téměř 300 tisíc obyvatel.

Dispečink se nachází v objektu starého kladenského vodojemu. Nevyužívaná věž nedávno prošla přestavbou a dnes opět slouží lidem. „Dispečink slouží pro obyvatele okresů Kladno, Mělník, části okresů Praha – Východ a Praha – Západ a menším částem okresů Rakovník a Mladá Boleslav,“ vysvětluje technický ředitel Středočeských vodáren Bohdan Soukup. Pracoviště dispečinku zajišťuje kromě zásobování pitnou vodou také odkanalizování a čištění odpadních vod.

Hlavní sál je vybaven moderní technikou. Dispečer má k dispozici několik počítačových obrazovek na stole a obří obrazovky na stěně dispečinku. „Dalo by se říci, že pro náš podnik je to jakýsi centrální mozek lidstva, který sbírá veškeré informace, vyhodnocuje je a potom vysílá do terénu patřičné pracovníky tak, aby zajišťovali plynulý chod zásobování pitnou vodou,“ rozhlíží se Bohdan Soukup po pracovišti dispečerů.

Díky technice je možné sledovat bezchybný chod všech zařízení. Dispečer musí zvládnout i krizové situace jako jsou sucho nebo povodně. Celou vodárenskou síť vidí jako na dlani. „Sledujeme, kolik je tam aktuálně vody, jaké tam jsou průtoky a tlaky. Vidíme, kde se nám pohybují naši pracovníci,“ dispečer Tomáš Maroušek ukazuje, co všechno vidí na obrazovkách. Když dojde k havárii, pozná to ještě před tím, než se na dispečinku rozezní telefon.

Na pracoviště dispečinku je pro veřejnost vstup zakázán, lidé se ale budou moci podívat do nejvyššího patra vodojemu, kde vzniklo návštěvnické centrum. Zájemci se mohou těšit nejen na krásný výhled po okolí, ale také na dvě expozice. První se týká vody – procesu jejího získávání, využití a čištění. Druhá expozice nabídne pohled na vodní ekosystémy a jejich ochranu.

Spustit audio