Divadélko U Zvonu oslavilo 30 let své existence

14. leden 2022

Kladenské Divadélko U Zvonu je amatérský divadelní soubor s třicetiletou tradicí. Hraje převážně pohádky pro děti, ale také hry pro dospělé a kromě běžných představení se účastní i různých festivalů a charitativních akcí. Ale především, Divadélko U Zvonu tvoří parta fajn mladých lidí, které divadlo baví. V současnosti má soubor 14 dětí ve věku od 11 let. Spolu s nimi v představeních hraje i 5 dospělých bývalých členů, kteří zároveň pomáhají s organizací divadla.

Divadélko U Zvonu vzniklo v prosinci 1991 v Základní škole Žilina u Kladna. Pojmenování dal divadélku starobylý zvon, který je nyní umístěn po pravé straně jeviště. První představení se uskutečnilo ještě téhož roku, dne 22. prosince.

V roce 2002 se Divadélko U Zvonu osamostatnilo a přestěhovalo se do staronových prostor Malé scény na Kladně, kde sídlí dodnes. Ve vedení souboru působili mimo jiné Daniela Němcová a Václav Urban. Roli principála převzal v letech 2014 až 2016 Tomáš Hanzlík, který v souboru působil jako technik, režisér, hudební skladatel a scénárista.

Od roku 2016 do ledna roku 2021 byla principálkou souboru a předsedkyní spolku Martina Fiřtová, která v Divadélku od roku 2009 vedla produkci, navrhovala a vytvářela kostýmy. Od února 2021 se stává principálkou souboru a předsedkyní spolku Eva Babičková.

Divadlo zabírá veškerý volný čas, ale odměnou je společná radost

Pod vedením režiséra Jáchyma Kučery vyhrálo představení „Ezopovo zvířectvo“ přehlídku dětského divadla Popelka Rakovník 2017 a soubor se s tímto představením zúčastnil také mezinárodní přehlídky dětského divadla Jiráskův Hronov 2018.

V souboru působil od dětství i současný člen umělecké rady, Antonín Hegenbart. Dnes s divadlem spolupracuje nejen jako herec, ale také jako režisér a scénárista.

Na divadelních prknech se tvoří nová přátelství na celý život

Mezi aktivními členy je i Ludmila Hájková, která v tomto divadelním souboru vyrůstala a jako herečka v něm působí už od svých 13 let. V současnosti je v roli místopředsedkyně umělecké rady i spolku. Ráda děti inspiruje a motivuje a má radost, když se jim představení podaří a práce jí velmi naplňuje.

Pro všechny členy je divadlo srdeční záležitostí. Koníček, kterému všichni věnují veškerý svůj volný čas a mnoho energie. I představení se hrají o víkendech a volnočasová je i příprava kostýmů a rekvizit.

Základem je motivace dětí, aby divadlo dělaly s láskou

V čem je tajemství udržet soubor pohromadě? Rozhodně to nejsou peníze. Dnes je těžké děti pro cokoliv nadchnout. Základem je motivace dětí, aby divadlo dělaly s láskou, časem si vypěstovaly k divadlu vztah a měly ho také jako srdeční záležitost.

Zkoušení je náročné. V začátcích přípravy nové hry děti spíše texty čtou a teprve postupně se učí své role. Děti občas nemohou přijít, musí se učit do školy nebo musí být doma. Pak se vše musí řešit individuálně a zajistit přípravu na představení.

Všichni dělají vše proto, aby děti divadlo bavilo, aby bavilo i dospělé členy vedení a samozřejmě ve výsledku i publikum. Někteří herectví dokonce studují nebo už vystudovali DAMU. Nikdo z dětí by ale divadlo za jinou zábavu nevyměnil. Mají ho rády a na divadelních prknech našly nové kamarády, se kterými si rozumí.

 

Spustit audio

Související