Divadlo v Příbrami muselo zrušit první představení po nucené pauze. Herci zkoušejí i dalších pět novinek

26. květen 2021

Divadlo Antonína Dvořáka v Příbrami zrušilo středeční představení, které mělo být první pro vynucené koronavirové pauze. Důvodem byla náhlá zdravotní indispozice jednoho z účinkujících, uvedlo divadlo na facebooku. Soubor měl  diváky připravenou komedii Woodyho Allena Zahraj to znovu, Same v režii Milana Schejbala s Martinem Holzknechtem v hlavní roli. 

Kromě této hry už ale zkouší i další představení, novinek má divadlo připravených celkem pět.„My zkoušíme komedii Floriana Zellera Druhá strana kulis.  Zkoušíme ji s tím, že měla mít interní premiéru 10. června, ale naštěstí díky rozvolnění ji můžeme mít už před diváky, takže se moc těšíme,“ dodává režisér Mikoláš Tyc.

Na znovuotevření divadel se těší například i herec Václav Rašilov. „Jsem moc rád, ta pauza byla opravdu dlouhá, měl jsem možnost v tý pauze třeba streamovat představení. Tam bylo jasně vidět, že to nefunguje. Divadlo jsou dvě jednotky a to jsou herci a diváci,“ říká.

Poslední představení před lockdownem odehrálo příbramské divadlo loni 7. října. Stejně jako jiné scény v republice tak i ta příbramská přišla kvůli koronaviru o příjmy ze vstupného. Podle ředitele Petra Bednáře navíc divadlo muselo vracet taky loňské předplatné. „Letos jsme v mínusu asi 900 tisíc. Je to složité, ale šetříme na provozu a pokud nám přijdou přislíbené dotace, tak bychom měli přežít a ještě bychom chtěli na podzim nazkoušet další dvě hry."

I po znovuotevření ale dál divadlo zatím funguje v omezeném režimu, hlediště může být totiž kvůli protiepidemickým opatřením zaplněné jen z poloviny. Znamená to, že na malé scéně může být maximálně 73 diváků a na velké 213.

Program má letos divadlo naplánovaný i na léto, jeho součástí budou například i koncerty v estrádním sále. Účast hudebníků však ještě není definitivní. "Kapely máme napůl potvrzené, ale čekají, jestli se spustí festivaly," uvedla Čiperová.

Obvykle mívá příbramské divadlo ročně šest premiér, na loňský rok si kvůli rekonstrukci hlediště nachystalo o jednu méně. Plány mu ale naboural koronavirus a z pěti nových inscenací publikum vidělo jen dvě.

Spustit audio