Divadlo ve Slaném jméno Karla Gotta neponese. Zlatého Slavíka připomene výstava dobových fotografií

21. listopad 2019

Slánské divadlo jméno po Karlu Gottovi nakonec neponese. Slánští zastupitelé o tom rozhodli rychle, v podstatě bez diskuze. Na jednání nevystoupil ani nikdo z občanů, kdo by přejmenování instituce prosazoval. Ve městě ale časem vznikne výstava dobových fotografií, věnovaná Zlatému slavíkovi, který letos v říjnu zemřel.

Přejmenovat divadlo ve Slaném tak, aby neslo jméno Karla Gotta. To byl návrh manželů Drbohlavových, kteří ve městě před víc než 40 lety vyrůstali. Zpěvák totiž v místním divadle v 70. letech natáčel televizní pořad s názvem Zpívá Karel Gott. O přejmenování divadla ve středu večer jednali zastupitelé města.

Po sečtení hlasů byl pro pouze jediný zastupitel z 24 přítomných. Opoziční politici tak souhlasili s postojem koalice. „Dospěli jsme k názoru, že se nepotřebujeme svézt s takovou tou módní vlnou, kdy se města snaží pojmenovat po něm kde co. Těch umělců, kteří se u nás vystřídali, bylo poměrně velké množství. Prostě nevidíme ten správný důvod a obzvlášť ne tak rychle, protože si myslím, že je třeba zachovat nějakou pietu,“ vysvětluje starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS).

Starosta také tvrdí, že zpěváka nepojil ke Slanému žádný výjimečný vztah. Město si ho ale připomene jiným způsobem. Radnice nechá příští rok připravit výstavu dobových fotografií právě o tom, jak Gott ve Slaném v 70. a 80. letech působil. Součástí výstavy má být taky projekce filmu.

Spustit audio