Dlouhá ulice v Praze bude o víkendových nocích uzavřená pro auta. Vjezd dočasně zakázala Praha 1

12. duben 2019 08:52

Nový zákaz začne platit dnes v centru Prahy. Do Dlouhé a některých okolních ulic nebudou moct v noci auta. V ulici je totiž hodně barů a místní si dlouhodobě stěžují na velký hluk. Omezení vjezdu má podle radnice Prahy 1 situaci zlepšit.

„Dlouhá třída je velmi úzká a jsou tu poměrně vysoké baráky, takže ten hluk se docela odráží,“ popsal při rozhovoru z konce ledna noční starosta Jan Štern.

„Opravdu je to jeden z těch hlavních zdrojů toho hluku. Taxíky samozřejmě troubí, lidi třeba jdou rozjaření, jdou po ulici, po silnici, oni na ně zatroubí…,“ říká Jan Štern

Zákaz vjezdu bude pro řidiče platit v pátek a v sobotu od 22 hodin do 3 hodin ráno, a to zatím následující tři víkendy. Krátkou zkušební uzavírkou chce Praha 1 zjistit, jestli noční zákaz pro auta pomůže v okolí snížit hluk. Na ten si stěžují hlavně lidé, kteří v Dlouhé ulici bydlí.

„Lidi tady chodí, křičí do pozdních ranních hodin a nedá se prostě spát pořádně,“ popsal jeden z místních.

Kromě Dlouhé budou v noci pro auta zavřené taky některé okolní ulice.

Jediné výjimky vjezdu mají lidé, kteří v ulicích bydlí, nebo tam provozují či zásobují některý z podniků. Jestli řidiči dočasný zákaz vjezdu dodržují, budou podle Prahy 1 hlídat v noci policejní hlídky.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio