Do budovy bývalé plicní kliniky na Žižkově se stěhuje první nájemce – dům dětí a mládeže. V budoucnu by tam měly být i ordinace

6. říjen 2021

Bývalá plicní klinika v Jeseniově ulici v Praze 3 je kompletně zrekonstruovaná. Do budovy, která patří Správě železnic, se nyní stěhuje Dům dětí a mládeže Praha 3 Ulita a výhledově by se v ní měly objevit i dvě ordinace lékařů se sesternami.

Zchátralou budovu bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici obsadili v listopadu 2014 aktivisté a vybudovali v ní kulturní a komunitní centrum. Areál po sporech a několika střetech aktivistů s policií následně získala do vlastnictví Správa železnic, která budovu vyklidila a za 80 milionů opravila.

Čtěte také

Nyní tam bude sídlit nová pobočka domu dětí a mládeže Ulita. Pojmenovali ji Klinika techniků, protože bude technickým zázemím pro děti z okolí. „Máme tam několik učeben, jednu velikou dílnu, budou tam různé kroužky, ale i otevřené dílny pro práci s různým materiálem. Pak tam budeme mít minimálně jednu PC učebnu, 3D tiskárny, budeme tam dělat robotiku…,“ vyjmenovává ředitelka Ulity Kateřina Jarošová.

Dům dětí a mládeže chce místnosti nabídnout okolním základním školám, budou tam ale i pravidelné kroužky. Dílna bude zároveň v určité časy otevřená i veřejnosti, takže tam mohou přijít rodiče s dětmi a vyrobit si drobnosti ze dřeva nebo z kovu.

Rekonstrukce budovy už je kompletně hotová. Na jaře prošla kolaudací a dělníci postupně dodělávali interiéry. Byla ve velmi špatném stavu, dělníci proto nechali pouze nosnou konstrukci, jinak je vše kompletně nové – včetně střechy, oken či podlah.

V budově budou i ordinace lékařů

Do prvního patra už se nastěhovalo asi třicet úředníků Správy železnic. V budově mají být také ordinace lékařů se sesternou. Na ty vypsala Správa železnic výběrové řízení, a to už v červnu minulého roku. Žádala 300 korun za metr čtvereční, nikdo však neměl zájem. Poté cenu snížila na 180 korun na metr čtvereční. Výběrové řízení se teď po více než roce chýlí ke konci.

„Dosud neobsazená část prostor je dispozičně připravená pro provoz dvou ordinací se sesternami. V současné době probíhá vyhodnocování druhého kola veřejné soutěže na jejich pronájem,“ říká mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Stále ale není jasné, kdy se lékaři nastěhují ani jací lékaři to budou.

autor: Jaroslav Hroch
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka