Do čeho se pustit na konci ledna v ovocné zahradě

Pokud nám to počasí dovolí, vysazujeme nové stromky a keře, hnojíme a přihnojujeme, čistíme kmeny a větve od mechů a lišejníků, odstraňujeme staré stromy i s kořeny. Za každého počasí můžeme kontrolovat oplocení zahrady a zajistit stromky proti okusu. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

 

 

 

 

 

 

„Pokud je zahrada pod sněhem, dobře vidíme, jestli máme v revíru škodnou. I přes slušný plot se zvířata dostanou. Obyčejně to bývá v době, kdy vítr navěje sníh k plotu a po něm jako po rampě přeběhnou, přeskočí, hladoví hlodaví nebo i vysoká.

Vysazovat můžeme prakticky vše, co jsme nestihli vysadit dříve. Popřípadě rostliny z kontejnerů, zakoupené někde v zahradních centrech, pokud tam mají otevřené venkovní plochy. U kontejnerovaných je důležité, aby výsadbová jáma byla dostatečně velká a substrát byl podobný tomu z kontejneru. Nebo namíchaný s částí zeminy, která je v jámě. Kvůli vsakování vody, ‚smrskávání se‘ rašelinových substrátů.

Zima je dobou hnojení, částečné úpravy pH vápníkem. Na sníh i na plochu trávníku rozhazujeme vápenec, dolomitický vápenec. V roce, kdy ho nedáváme, můžeme použít na hnojení dobře rozložený (tzv. zrašelinělý) hnůj, kompost z hnoje i kompost obyčejný.

Pod stromy do mis hnojíme fosforem a draslíkem, hořčíkem. Pokud mísy nemáme, musíme hnojiva zarýt pod trávník. Jinak to, co je určené kořenům stromů, svou kořenovou soustavou zachytí a spotřebuje sám.

Čistíme kmeny a větve od mechů a lišejníků. Pokud je hezky, můžeme vzít kartáč a nějaký větší igelit, plachtu. Tu natáhneme pod strom a do ní odíráme drsnou borku stromu. Po očištění kmene a silných větví strom ošetříme bílou barvou, nejlépe nějakou vápennou hmotou. Zbavíme se škůdců kuklících nebo jinak zimujících v kůře, ale sebereme stromu kožíšek staré kůry, která ho částečně chránila před ohříváním únorovým sluncem a poté před rychlým vychládáním v mrazivých nocích. Ta rychlá změna může být příčinou praskání kůry, vzniku mrazových trhlin, desek. 

Tam, kde chceme sázet nové stromy (ovocné), bychom měli být pečliví a vybírat kořeny starých stromů poctivě. Řídíme se tím, že po peckovině nesmí přijít peckovina, po jádrovině jádrovina. I tak se musí vyměnit substrát v místě výsadby za jiný, hlavně aby byl z místa, kde nerostl jiný ovocný strom. Jáma v panenské půdě může být 50x50x50 cm, při opakované výsadbě je lepší vyměnit větší množství, pokud to je možné, klidně 70x70x50 (hloubka), u mělčích horizontů i 100x100xhloubka, která jde.“

Spustit audio