Do Česka se vrací stará Tóra, jak se ze svitku čte a jak čeští biblisté hledají Šalamounův chrám

3. říjen 2021

Slavný návrat 130 let starého svitku Tóry do Česka. Co to vlastně ta Tóra je? A budou se přepisovat biblické dějiny?

Radost z Tóry

Tancujete rádi? A už jste někdy tancovali s Tórou – totiž se svitkem Tóry, jak je zvykem o svátku Simchat Tora, tedy Radost z Tóry? Dvojnásobnou radost tento týden prožila progresivní židovská komunita Ec chajim. Během slavnostní ceremonie ve Vlasteneckém sále pražského Karolina jí trvale zapůjčila český svitek Tóry číslo 1052 londýnská nadace Memorial Scrolls Trust. Ta od roku 1964 spravuje více než 1500 svitků pocházejících z českých zemí.

S rabínem komunity Ec chajim Davidem Maxou a předsedou Memorial Scrolls Trust Jeffreym Ohrensteinem během ceremonie natáčela Terezie Jirásková. Ptala se mimo jiné na to, co pro komunitu Ec chajim nová Tóra znamená, při jakých příležitostech se z ní bude číst nebo kde je uložena.

Jak Tóru studovat

S Tórou Židé rádi tancují, ale především ji studují. Na sobotu 2. října připadl letošní Šabat Berešit, tedy den, o kterém se v synagoze začíná po roce číst svitek Pěti knih Mojžíšových znovu od začátku. Konec konců i první slovo hebrejské Bible „berešit“ znamená „na počátku“.

Podrobnější informace přináší Leo Pavlát. Dozvíte se například, na kolik oddílů je Tóra rozdělena, aby se za rok přečetla celá, kdo z ní předčítá a také co to je „haftara“.

Čeští biblisté pomáhají najít Šalamounův chrám

Čeští vědci se podílejí v Izraeli na objevu, který možná přepíše biblické dějiny. Jen několik kilometrů od Jeruzaléma se nacházejí pravděpodobné základy svatyně ze Šalamounových dob, které odpovídají biblickému popisu prvního jeruzalémského chrámu.

Na objevu spolupracují odborníci z Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy s archeology z Telavivské univerzity. Přímo na místě natáčela Daniela Brůhová. Zajímala se kromě jiného o to, jak biblisté poznali, že se jedná o vykopávky chrámu, nebo zda najdeme v Hebrejské bibli nějaké zmínky, které by ukazovaly právě na toto místo.

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Noemi Fingerlandová
Spustit audio