Do české přírody se vrací pratuři. Jejich stádo bylo vypuštěno v Milovicích

13. říjen 2015

Do české přírody se po staletích vrací pratuři. Novým domovem předchůdců dnešních krav je ode dneška část někdejšího vojenského prostoru v Milovicích na Nymbursku, kde bylo vypuštěno stádo původem z Nizozemska.

Zvířatům se z kamionu nejdříve moc nechtělo. Po deseti minutách ale pratuři vyběhli a hned zamířili do připravené aklimatizační ohrady.

„V aklimatizační ohradě budou zhruba měsíc. Pokud bude jejich zdravotní stav v pořádku, mělo by být celé stádo, tedy pět krav a jeden býk, vypuštěno do hlavní ohrady. Ta má 40 hektarů a v současné době ji obývá 15 divokých koní,“ říká Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká Krajina.

Novodobé pratury vyšlechtili díky moderní genetice odborníci z jedné nizozemské nadace. Hlavně býci se již podobají původním jedincům, kteří ještě ve 13. století byli běžnou součástí naší přírody.

„Vzhled býka přesně odpovídá vzhledu pratura. Je to černě zbarvené zvíře s uhřím pruhem na zádech a s velmi výraznými rohy,“ uvádí Dostál.

Úkolem praturů bude stejně jako v případě divokých koní spásat zdejší stepní louky, na kterých se daří některým vzácným rostlinám a živočichům.

„Koně se specializují na trávy, ale ostatních bylin si nevšímají. Kravky zase milují třeba ostružiny,“ vysvětluje Miroslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.
Pratury a divoké koně by ještě na podzim mělo u Milovic doplnit několik zubrů.

autoři: Michal Trnka , ČRo Plus
Spustit audio