Do farmy kachen u Dymokur se dostala ptačí chřipka. Veterináři musí utratit téměř 2 000 kusů drůbeže

13. leden 2023 17:13

Osmé ohnisko ptačí chřipky objevili veterináři v chovu kachen společnosti Perena v Nouzově u Dymokur na Nymbursku. Na farmě je 1900 kachen, veterináři musí všechny utratit.

"Kolem ohniska budou vymezena ochranná pásma a vydána mimořádná veterinární opatření," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. 

Farma leží v ochranném pásmu ohniska v Kozojedech v Královéhradeckém kraji. "V rámci monitoringu v ochranných pásmech se v tomto chovu odebraly vzorky a odeslaly se na vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha, které následně potvrdilo v chovu ptačí chřipku H5N1. Na stanovení patogenity se v současné době čeká," uvedl Majer.

V chovech kachen firmy Perena na pomezí Královéhradeckého, Středočeského a Pardubického kraje se ptačí chřipka objevila už v roce 2021, tehdy muselo být vybito téměř 100 000 kachen.

Od začátku letošního roku se ptačí chřipka objevila na osmi místech, z toho dvakrát ve středních Čechách - v malochovu Týnci u Dobrovice na Mladoboleslavsku a ve velkochovu v Sedlčanech.

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio