Do Festivalu muzejních nocí se ve Středočeském kraji zapojí 26 institucí

16. květen 2014

Středočeská muzea a galerie mohou ode dneška navštívit lidé trochu netradičně, večer nebo v noci. Začíná totiž Festival muzejních nocí. Až do 14. června a při nočních prohlídkách můžete navštívit ve Středočeském kraji celkem 26 institucí.

V Česku začaly muzejní noci v roce 2004 Pražskou muzejní nocí. Poté se pro velký zájem tato akce rozšířila do celé republiky. V rámci Muzejní noci otevře návštěvníkům své dveře například i Regionální muzeum v Mělníku.

Program je tam připravený jak pro dospělé návštěvníky, tak pro děti. Je nazvaný Muzejní noc v době kamenné.

„Od tří do 23 hodin je čeká opravdu pestrý program. Bude připravena pravěká dílnička s kamínkovým tvořením, kamenní panáčci, koláže. Vždycky v celou hodinu se malí tvůrci ponoří do čtvrthodinky pračtení,“ popisuje muzejní pedagožka Jitka Králová.

V Mělníku bude k vidění neandrtálec, a dokonce i kromaňonec, tedy pravěcí lidé. Najdete tam také exponáty, jako stoličku mamuta nebo roh pratura. Všechno doplní zajímavé zážitky.

„Patří sem například možnost vyzkoušet si přechod mezolitickou vodní krajinou a poznávat zvířecí stopy, vytvářet kresby pravěkých zvířat na kameny, zkusit si na drásadle opracovat dřevo, rozpoznat zástupce tehdejší fauny a flóry nebo vyhledat zlomky kamenných industrií,“ doplňuje Králová.

Bohatý program čeká také všechny zájemce o historii v Mladé Boleslavi. V muzeu mladoboleslavské automobilky můžete dnes vidět depozitář prototypů a sportovních vozů. O hudební doprovod se postará kapela muzikantů s hendikepem The Tap Tap.

Vstup v noci do muzeí je zdarma.

autoři: duch , jch
Spustit audio