Do gala!

1. listopad 2005

Když se hodíme do gala, už to slovní spojení naznačuje, že děláme něco vznešeného, takového francouzského nebo jakého, prostě něco cizího, protože slůvko gala je zjevně zahraniční. Když ale slyšíme výraz galánečka, dýchne na nás z něj lidovost, folklór, jižní Morava; to slovo se vyskytuje v tamních písních, a vypadá tedy domácky. Přesto jsou obě tahle slova příbuzná a do jedné rodiny s nimi patří i výrazy galanterie, galán a přídavné jméno galantní.

Nejprve jako obvykle o významu všech zmíněných příbuzných slov. Začneme galánem a galánečkou neboli galánkou. Slovník spisovného jazyka českého říká, že galán je nářečně milý, milenec, nápadník a milovník, galánka a galánečka jsou pak totéž v ženském provedení. Slovník pak zná ještě jeden význam slova galán, je to zastaralé označení dvorného muže, kavalíra. U přídavného jména galantní slovník uvádí tři významy: za prvé pozorný, úslužný, uhlazený ve společenském styku se ženami, dvorný, zadruhé týkající se milostných vztahů, jako příklad je ve slovníku jednak spojení galantní dobrodružství, jednak zastaralé a dnes už nepoužívané označení lepších prostitutek spojením galantní ženy; také pohlavním chorobám se kdysi říkalo galantní nemoci. A konečně za třetí je galantní knižně dvorsky milostný, příznačný pro dobu rokoka, jako příklady jsou uvedena slovní spojení galantní lyrika, galantní slavnosti a hudební pojem galantní slov, což je pojmenování "volného slohu rokokové hudby klavírní".

Michal Novotný

Spojení hodit se do gala slovník označuje za expresívní a o nesklonném výrazu gala říká, že jako podstatné jméno je to slavnostní sváteční oblečení a jako jméno přídavné má pak význam slavnostní, sváteční, v tomto případě nemusí jít o oblečení, do něhož se "házíme", ale třeba o gala představení, gala koncert, což se dá psát i dohromady, a slůvko gala se tedy mění na předponu. A ještě význam slova galanterie. Je to, píše slovník, drobné ozdobné módní zboží, obchod s ním. Na víc než na význam slov příbuzných s výrazem gala nám dnes nezbyl čas. Takže zítra budeme pokračovat.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka