Do kančího burgeru s křupavou cibulkou se zakousla herečka Ilona Svobodová

Burgery prožívají renesanci. Přípravu pořádně šťavnatého kusu masa v bulce sledovali i Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem. Šéfkuchař Martin Císař z Nejen bistra na Praze 8 zvolil kančí verzi s křupavou cibulkou a majoránkovou majonézou. A jeden kus vyzkoušela také herečka Ilona Svobodová.

Kančí burger s křupavou cibulkou a majoránkovou majonézou s česnekem

plec a bok kančího masa v poměru 1:1
25 g domácí uzené slaniny
bulka (případně si upečeme vlastní bulku ideálně z brioškového těsta)
1 cibule
mouka
majoránka
1 stroužek česnek
2-3 vaječné žloutky
1 dcl oleje
ocet nebo lák z okurek
sůl
pepř
listový salát
1 rajče

Šéfkuchař Martin Císař z Nejen bistra na Praze 8 připravoval kančí burger s křupavou cibulkou a majoránkovou majonézou

Majonéza

Nejprve si připravte vlastní majonézu. Žloutky si metličkou v misce vyšlehejte a postupně přidávejte olej. Použít lze i domácího robota, který výrobu usnadní. Na závěr přidejte ocet.

Do výsledné majonézy patří čerstvá majoránka (lze ale použít i sušená) a rozetřený stroužek česneku. Dochutíme solí a pepřem. Dobře promíchejte a majonéza je hotová.

Masový burger

Kančí maso umeleme nahrubo společně se slaninou. Případně lze část umlít na střední a část na hrubší šajbu. Maso tím získá texturu, ale také bude pěkně držet pohromadě.

Hotovou placku následně ochutíme solí a pepřem. Nikdy neochucujeme umleté maso předtím, než máme hotovou placku

Umleté maso rukou vypracujeme, díky čemuž se z něj vytlačí vzduch. Při přípravě se poté nebude rozpadávat.

Z umletého masa si vytvořte placky podle velikosti housky. Placka by měla být malinko větší (až o dva centimetry) než je houska, protože maso se nám při přípravě scvrkne. Na výšku by měla placka mít přibližně tři centimetry. Uprostřed placky uděláme prstem důlek, díky kterému se maso při přípravě nenafoukne. Placku na závěr potřete vodou.

Hotovou placku následně ochutíme solí a pepřem. Nikdy neochucujeme umleté maso předtím, než máme hotovou placku! Strouhanku ani vejce nepřidáváme!

Takto připravené maso nechte dvě až tři minuty na rozpálené pánvi s kapkou oleje zprudka zatáhnout a následně dopečte v rozehřáté troubě na 200 stupňů. Maso lze dopéct i na pánvičce. Celková doba přípravy na pánvičce je přibližně deset minut. Maso by nemělo být úplně propečené, ale spíše trochu růžové.

Kompletování burgeru

Cibuli nakrájejte, lehce oprašte moukou nebo škrobem a na rozpálené pánvičce s olejem dozlatova osmahněte.

Přidejte listový salát, nakrájené plátky rajčete, maso, opět majonézu a na závěr cibuli

Housku rozkrojíme na půlku. Ideální je, aby horní část byla vyšší než spodní. Na suché rozpálené pánvičce housku z vnitřní strany pořádně opečeme. Poté ji dáme na dvě až tři minuty prohřát do trouby.

Na závěr se musí burger zkompletovat. Na dolní část bulky namažte trochu majonézy, přidejte listový salát, nakrájené plátky rajčete, maso, opět majonézu a na závěr cibuli. Přiklopte druhým kouskem housky, propíchněte špejlí, aby vše drželo pohromadě. Můžete podávat. Jako příloha se hodí hranolky nebo opečené brambory.

Martin Císař

Vyučil se řezníkem na učilišti v Belgické ulici v Praze. Záhy ale začal vařit v Golf clubu Hostivař, kde pracoval celých 7 let. V roce 2015 si s kamarády otevřel v Praze 8-Karlíně Nejen bistro, kde šéfuje kuchyni. Bourání masa využije i tam. Možná proto maso miluje a rád si dá skvělé pochoutky z české zabíjačky jako jitrnice, tlačenku, prdelačku nebo guláš. Je vstřícný, umí skvěle poradit a jídlu věnuje skoro veškerý svůj čas. Jeho přítelkyně je chápavá, pracuje totiž také v oboru.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.