Do krajem řízených muzeí, galerií nebo i hvězdáren je teď každou první středu v měsíci vstup ZDARMA

7. prosinec 2022 09:56

Téměř dvě desítky kulturních zařízení v Královéhradeckém kraji jsou nově jednou měsíčně přístupné zdarma. Bez vstupného se do nich zájemci dostanou každou první středu v měsíci a to až do konce příštího roku. Hejtmanství chce tímto krokem lidem nabídnout snazší cestu za zážitky, které muzea, galerie a nebo třeba hvězdárny nabízí. 

Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček. Poprvé je možné navštívit zadarmo některé expozice právě dnes. Kterých se to týká?

Čtěte také

Nebudu jmenovat všechny, na to čas nemáme, ale například v Hradci Králové je to Galerie moderního umění, zdejší hvězdárna nebo Muzeum východních Čech, pod které patří také Památník na Chlumu. I do něj se dostanou lidé zdarma, ale až od dubna. Po zahájení hlavní návštěvnické sezóny.

To samé platí třeba také pro Pevnost Dobrošov, která patří pod Muzeum Náchodska. To provozuje i několik dalších objektů, například Dřevěnku v Polici nad Metují nebo Rodný domek Aloise Jiráska v Hronově. I těch se samozřejmě vstup zdarma jednou měsíčně také týká.

Stejně to platí také pro Muzeum krajky ve Vamberku či Muzeum a galerii Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

Hejtmanství bezplatné vstupy nabízí až do konce příštího roku a to vždy první středu v měsíci. Proč právě tenhle den?

Čtěte také

Žádný zvláštní důvod k tomu asi není. Vybral se zkrátka den, který si lidé mohou zapamatovat. A tak zástupci krajského úřadu vybrali právě již zmíněnou první středu v měsíci. Doplňují k tomu, že ve stejný den vždy probíhá v poledne zkouška sirén a třeba i to možnost návštěvy kulturních institucí zdarma lidem připomene.

Jinak vstup jednou měsíčně zdarma platí pro běžné dospělé návštěvníky a starší děti. Ale pro děti do 10 let a seniory starší 65 let platí volný vstup až do konce příštího roku dokonce na všechny dny, kdy jsou objekty otevřeny.

Kromě už zmiňovaného důvodu, tedy usnadnit lidem cestu za zážitky, si zástupci Královéhradeckého kraje slibují od novinky i zvýšení návštěvnosti. Doufají v to i ředitelé a vedoucí zmiňovaných institucí?

Troufnu si říct, že ne všichni. Samozřejmě nikdo teď neví, jaké efekt tohle rozhodnutí přinese. Ale například v Muzeu východních Čech v Hradci Králové mi řekli, že podle nich ve všední den lidé z větší vzdálenosti do krajského města stejně nepřijedou. Lepší by proto pro ně byl některý z víkendových dnů.

Čtěte také

Navíc ve středu v hradeckém muzeu nemají prodlouženou provozní dobu. Zatímco například v úterý mohou návštěvníci chodit až do 20. hodiny večerní. Tedy z pohledu hradeckých muzejníků není středa úplně šťastná.

Trochu jinou obavu mají zase v Pevnosti Dobrošov na Náchodsku. Tam jsem hovořil se správcem a podle něj se může stát, že návštěva zdarma ve středu přiláká zejména lidi, kteří se na Dobrošov stejně chystali a jen tedy přijedou jindy.

A navíc kapacita prohlídek právě na Dobrošově je omezena a může se stát, že se v ony první středy v měsíci ani na všechny zájemce nedostane. A v jiné dny zase třeba naopak nepřijedou.

Spustit audio

Související