Do Kutné Hory se vracejí turisté. Převažují Češi a obyvatelé sousedních států

28. červenec 2021

Zatímco ještě před dvěma lety plnily kutnohorská parkoviště autobusy s turisty z Asie, v době po covidu si do města nacházejí cestu turisté z Čech, Polska a dalších blízkých zemí. Ti zůstávají déle a ve městě víc utrácí. Úbytek turistů je ale i tak značný. Stěžují si na něj prodejci suvenýrů i restauratéři.

"My jsme teď týden na dovolené, na pronajaté chalupě u Janovic. Půjčíme si kola na čtyři dny," říká pan Martin z Brna, který čeká frontu před Turistickým informačním centrem v Kollárově ulici.

"Návštěvníci se tu ptají na památky, restaurace nebo možnosti ubytování. Kam vyrazit do přírody nebo za koupáním," příbližuje vedoucí infocentra Martina Bucifal. Podle ní se do Kutné Hory konečně naučili jezdit Češi. I když ji občas překvapí svými požadavky.

"Český turista se hodně ptá, zjišťuje, chce dopředu vědět vše o ubytování. Teď nás překvapil požadavek na hotel s vlastním vnitřním bazénem. To nabídnout neumíme, tak jsme je poslali do Poděbrad," směje se Martina Bucifal.

Přestože hovoří o velkém nárůstu počtu turistů oproti loňskému roku, údaje za květen a červen před kovidem a za stejné měsíce letošního roku ale hovoří jasně.
"Před dvěma lety byla návštěvnost informačního centra za květen a červen 8 tisíc návštěvnků a letos to bylo zhruba 3 200 návštěvníků, takže ten propad tam ještě je."

Červencová čísla už ale podle vedoucí Íčka dohání ta z doby před kovidem. Jedním z nejnavštěvovanějších míst je gotický chrám svaté Barbory.

Do Kutné Hory se vracejí turisté

"Dneska tady jsou lidi a žije to tady a tudíž potřebuji být támhle a pomoct tomu brigádníkovi, chudákovi," neměla čas na povídání paní Pavlína z Infocentra u svaté Barbory. Nouzi o návštěvníky nemají ani v sedlecké kostnici.

Radka Krejčí ze sedlecké farnosti ovšem poukazuje na to, že zmizela zahraniční klientela.
"Nejsou. Všechny ty velké organizované skupiny, ať už asijské nebo dejme tomu ruské, španělské, italské, tak ty velké skupiny nejsou. Drží nás samozřejmě Česi, drží nás sousední země Slováci, Poláci, Němci, ale když to porovnáme s rokem 2019, tak ten propad je obrovský. Zase na druhou stranu, když to porovnáme s loňským rokem, je tam mírný nárůst. Takže nemůžeme si úplně stěžovat, ale nemůžeme zatím ani jásat."

Nedaleko chrámu svaté Barbory má svůj stánek s koženými výrobky pan Václav Neuman.
"Lidí je relativně dost, ale chybí nám cizinci. Češi se u nás zastaví, hezky si popovídáme, ale ta kupní síla tam není. Většinu tržeb nám dělali právě cizinci."

A ti nechybí jenom stánkařům, prodejcům suvenýrů a jiným obchodníkům. Turisti se  vracejí, především Češi, ale v podstatně menší míře, než to bylo v minulých letech a velice opatrně.

Prázdniny v plném proudu, poledne, před dvěma lety byste zde jenom velmi těžko hledali volné místo v restauraci. 

"Tak to bylo před dvěma lety, dneska je to jinak." Pohledem do restaurace Vily u Varhanáře vyjadřuje provozní Jana Mazáčková pocit většiny kutnohorských restauraterů. Naopak ubytovací kapacity jsou ve městě zaplněné. V největším hotelu Mědínek mají z 52 pokojů volných jen několik málo lůžek. Podobně jsou na tom i ostatní ubytovací kapacity ve městě. Místo se ale stále sehnat dá.

Do Kutné Hory se vracejí turisté

Manželé Hana a Roman se v Kutné Hoře na týden ubytovali a hodnotí kvalitu služeb na jedničku.
"Jsme tady poprvé, jsme z Vysočiny, z Velkého Meziřičí a Kutná Hora nás lákala svýma památkama. Sehnat dobré ubytování problém nebyl."

Na proměnu skladby turistů upozorňuje i místostarostka Silvia Doušová ze Starostů a nezavislých. "Turista Asiat, řekněme Číňán, přijede autobusem, doběhne do kostnice, pak se přesune do Barbory a odjíždí. A pak je něco jinýho řekněme polský turista, který přijede vlakem, jde do kostnice, pak jde do města, koupí si cestou něco, zajde si tady na oběd, možná si něco koupí i v obchodě. Takže pro město a pro místní podnikatele v pohostinství a ubytovacích službách jsou lepší domácí turisté a nejbližší zahraniční sousedé. Ti se totiž z pravidla v Kutné Hoře zdrží déle. Převažují teď ty vícedenní pobyty."

Hlavní turistické taháky, chrám svaté Barbory a Kostnice v Sedlci, totiž patří církevním farnostem a z jejich návštěv město jako takové nic nemá.

Do Kutné Hory se letos vrací také mezinárodní filmové produkce a i jejich týmy přináší do města peníze a plní ubytovací kapacity. 

autor: Josef Podolák
Spustit audio