Do Lidic došlo 11 tisíc děl od mladých výtvarníků ze 72 zemí světa. Nechybí ani zástupci Ghany nebo Kolumbie

8. květen 2021

Na budově Lidické galerie jsou ještě loňské panely, které zvou na tradiční dětskou výtvarnou výstavu. Uvnitř galerie už se ale naplno připravuje ročník letošní, 49. Tentokrát téma Robot a umělá inteligence, které připomíná 100 let od vydání dramatu Karla Čapka R.U.R.

V útrobách Lidické galerie od čtvrtka zasedá odborná porota. Z víc než 11 tisíc obrázků nebo plastik vybírají ty nejšikovnější autory ze všech koutů světa. Mezinárodní dětská výtvarná výstava má letos téma Robot a umělá inteligence.

V prvním patře několik mužů čistí a maluje výstavní prostory, ve sklepě od čtvrtka zasedá odborná porota.. Její členkou je i Alena Zubková. „Vybrat oceněné je náročné,“ říká dlouholetá porotkyně. I když měli organizátoři obavy, jestli bude vzhledem k současné situaci, z čeho vybírat, nakonec se jim sešlo víc než 11 tisíc děl ze 72 zemí světa. „Máme tu dokonce velkoformátové obrázky z Ghany nebo práce z Keni a Kolumbie,“ dodává kurátorka výstavy Táňa Válková.

Harmonogram výstavy i letos komplikuje koronavirová krize. Proto jsou její termíny části posunuté. „Vyhlášení výsledků proběhne až 21. června, výstavu otevřeme až na začátku července,“ dodává kurátorka.  Slavnostní předání medailí oceněným mladým výtvarníkům na zahradě Lidické galerie je naplánované na začátek září.

Spustit audio