Do Lidické ulice v Mnichově Hradišti se vrátí bronzový vodotrysk Lidická růže. Sochař Jaroslav Marek našel jeho původní sádrovou kopii

9. únor 2022 13:55

V Mnichově Hradišti se připravují na 80. výročí vyhlazení Lidic nacisty. Do tamní Lidické ulice se vrátí bronzový vodotrysk v podobě Lidické růže od sochaře Jaroslava Marka. Město tak uctí památků lidických obyvatel, které nacisté zavraždili v roce 1942. Stejná růže a na stejném místě už ve městě stála, před třiceti lety ji ale někdo ukradl.

Bronzový vodotrysk v podobě Lidické růže byl v Mnichově Hradišti instalován v roce 1984. Po několika letech byl z technických důvodů odpojen od přívodu vody, postupně byly bronzové části části růže poškozeny a nakonec dílo zmizelo úplně.

Nová bronzová Lidická růže

V letošním roce, kdy si připomeneme 80. výročí vypálení Lidic, bude vodotrysk Lidická růže na původním místě obnoven. Akademický sochař Jaroslav Marek, který původní dílo vytvořil, našel jeho sádrovou kopii, a tak mohlo Mnichovo Hradiště zadat výrobu nové plastiky.

Původní sádrové odlitky jednotlivých listů růže našel umělec ve své kovárně, která je zároveň slévárnou. "Byly prasklé, tak jsem je slepil, připravil a znovu naformoval v těhle rámech na písek," přibližuje sochař tvorbu repliky v reportáži Radka Duchoně.

Vodotrysk bude instalován na původním místě, které město celkově revitalizuje. Slavnostní spuštění je naplánovano na 6. června 2022. 

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio