Do obchodů a na poštu povinně v rouškách. Praha kvůli šíření covidu zpřísnila opatření ve městě

9. září 2020 08:28

V úterý přibylo v Česku 1164 pacientů nakažených covidem-19, nejhorší situace je v hlavním městě. I proto se zde od středy zpřísňují opatření proti šíření nemoci. Zakrytá ústa musí mít nyní lidé v dopravě, na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a nově také v obchodech a na poštách.  

Do obchodů a nákupních center je vstup znovu možný pouze se zakrytými ústy a nosem. Stravovací zařízení musejí být mezi půlnocí a 06:00 uzavřená. Občerstvení mohou restauratéři prodávat v tuto dobu přes okénko.

Hygienici nařídili obnovení dříve zrušených restrikcí kvůli zhoršené epidemiologické situaci v hlavním městě. Praha na tzv. semaforu okresů z hlediska počtu nakažených covidem-19 je v oranžové barvě, tedy třetím stupni pohotovosti ze čtyř.

Také Česká pošta od středy vyžaduje u klientů na všech pražských pobočkách nošení roušek, respirátorů nebo jiné ochrany úst a nosu. O povinnosti budou všichni klienti informováni letáky umístěnými při vstupu na pobočku. Ochranou dýchacích cest na pražských pobočkách budou vybaveni také všichni zaměstnanci pošt.

Omezená provozní doba stravovacích provozů cílí podle ředitelky sekce ochrany a podpory veřejného zdraví hygienické stanice hlavního města Zdeňky Shumové hlavně na noční kluby a bary. 

Zákaz přítomnosti veřejnosti od půlnoci do 06:00 se netýká provozů stravovacích služeb, které neslouží pro veřejnost, například poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb, vězení nebo zaměstnaneckého stravování.

V Praze stejně jako ve zbytku republiky od 1. září platí mít zakrytá ústa a nos ve veřejné dopravě, na úřadech a dále ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio