Do obchodu, MHD a restaurací na Kutnohorsku se vracejí roušky. Návštěvy nesmí do nemocnic a domovů pro seniory

10. červenec 2020 15:23

Na Kutnohorsku bude od soboty znovu povinné nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorách. Důvodem je rostoucí počet případů koronaviru v souvislosti s ohniskem v menší firmě v Církvici. V pátek přibylo dalších šest případů, celkově je v této lokalitě 39 nakažených. Opatření začne platit od půlnoci. 

Lidé musí mít zakrytá ústa a nos například v obchodech, na poštách nebo na úřadech. Minimálně v Kutné Hoře budou muset mít roušky i cestující v městské hromadné dopravě.

Hygienici taky omezují počet lidí na veřejných akcích. Na těch venkovních může být maximálně tři sta osob, ve vnitřních prostorách je limit dvě stě lidí.

Doporučováno je dodržování bezpečnostních rozestupů a používání dezinfekce.

Přijatá opatření budou platit od dnešní půlnoci do odvolání. Kromě nových opatření zůstávají v platnosti i starší nařízení, které se týkají hlavně zákazu návštěv v nemocnicích a v domovech pro seniory. V současné době nesmí příbuzní do kolínské, kutnohorské a čáslavské nemocnice nebo do domovů v Kutné Hoře, Uhlířských Janovicích, Čáslavi a od zítřka i v Kolíně. 

Některé obce v okolí Církvice přijaly mimořádná opatření už dříve. Lidé v Úmoníně nosí roušky ve vnitřních prostorách už od pátečního rána, stejně zareagovaly Červené Janovice a Křesetice. Tam podle nezávislého starosty Romana Vlasáka z preventivních důvodů zrušili taky pouť, která měla být původně příští týden. 

Podle kutnohorského starosty Josefa Viktory (ANO 2011) už testy podstoupilo přibližně 200 osob, další desítky by měly následovat. A to i o víkendu. 

Provoz odběrných míst na vyšetření vzorků na COVID-19 se v Oblastní nemocnici Kolín s ohledem na narůstající počet záchytů pozitivních osob opět rozšiřuje. Stane se tak už o tomto víkendu, tedy 11. a 12. 7. 2020. "V Kolíně bude odběrového místo otevřeno v sobotu od 7:00 do 12:00 hodin a v Kutné Hoře v neděli od 7:00 do 12:00 hodin,“ informuje radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví JUDr. Robert Bezděk (ANO 2011).

Výsledky testů by měli hygienici během víkendu průběžně zveřejňovat.

autor: Michal Trnka
Spustit audio