Do přírody s respektem: nebuďte netopýry, nekrmte nutrie, uklízejte si po sobě

5. únor 2021

Víte, který živočich na území České republiky má nejmohutnější zuby? Je to bobr, a také nutrie. A právě na nutrie upozornil mimo jiné v páteční Radioporadně přírodovědec a cestovatel Vladimír Lemberk.

Nutrie není náš původní druh. Utekla z farem, kde se chovala na maso a kožešiny, rozšířila se ve městech, a dnes slouží jako atrakce pro lidi, kteří si vyjdou na procházku k vodě.

„Nutrie si aktivně vyhrabává nory, můžete to vidět např. na Loučné v Sezemicích. Je to živočich, který do naší přírody nepatří, může vytlačit naše původní druhy a  přikrmováním tomu napomáháte. Nutrie, jsou přítulné, žerou z ruky, nechají se podrbat, ale věřte tomu, že to není správné. V České republice už brzy začne platit Evropská norma, která redukuje podporu těchto nepůvodních druhů, které je potřeba aktivně likvidovat. Jiná cesta není,“ říká přírodovědec.

V Chrudimi město zakázalo krmení nutrií

Kde našlapovat po špičkách

Lidé vzali v posledních měsících přírodu útokem, nicméně respekt k ní se trochu vytrácí. Pár dobře míněných rad nabízí přírodovědec Vladimír Lemberk:

  • Nejezděte tam, kam jezdí všichni, vybírejte méně známá místa, která vás překvapí svým kouzlem. Přelidněno je teď v Krkonoších nebo v Jizerských horách. Cesty jsou zničené, všude odpadky.
  • Pokud se občerstvíte, rozhlédněte se kolem sebe, zda jste zanechali místo odpočinku čisté, bez odpadků.
  • Nezkracujte si cestu mimo povolené stezky. Příroda nám dodává energii, ale přistupujme k ní s pokorou. Existují klidové zóny Národních parků, můžete vyrušit spící živočichy, například netopýry. Ti přezimují ve štolách, otevřených jeskyních nebo ve sklepích domů.

    Čtěte také

„Netopýra probuzením velmi poškodíte. Takové neplánované procitnutí ho totiž stojí obrovské úsilí a na jaře mu pak chybí zásoby podkožního tuku. Takže radím nebudit, nedýchat na něj, nezahřívat, jen pozorovat maximálně z jednoho metru,“ dodává Vladimír Lemberk.

Medvěd nespí pravým zimním spánkem

Zvířata v přírodě přečkávají nepříznivé období různým způsobem. Medvěd, jezevec nebo rejsek nespí pravým zimním spánkem, zůstávají jen ve stavu strnulosti, medvědice v zimě dokonce rodí mláďata. Ani ryby nespí, jen sníží přísun potravy a zklidní se. Obojživelníci nebo hadi tráví zimu v nepromrzajících úkrytech ve stavu strnulosti a mají k dispozici dokonce přirozený „Fridex“. To znamená, že jim krev nemůže zamrznout. Hmyz přečká zimu často ve formě vajíčka nebo kukly.

Kdo spí pravým zimním spánkem? Například netopýr, ježek nebo sysel. Sysel prospí až sedm měsíců v roce!

Zajímá vás, kolik váží čapí hnízdo, a který pták buduje největší hnízdo na světě? Poslechněte si Radioporadnu.

Spustit audio

Související