Do skanzenu Vysoký Chlumec se stěhují dvě nové chalupy. Za rok budete mít pocit, že tu stály odjakživa

27. únor 2020

Skanzen Vysoký Chlumec je sice přes zimu zavřený, přesto je v areálu nezvykle rušno. Z Mokřan u Nechvalic a z Řikova u Ješetic se sem totiž stěhují dvě nová stavení. Je to jejich šance na záchranu. Bez rychlého zásahu odborníků by se oba domy nejspíš zcela rozpadly.

Hned za brankou jsou složené trámy, ze kterých tesaři znovu postaví dům. „Zde v sousedství vodní pily a vodního mlýna bude stát hospodářské stavení, které je zajímavé svými klenbami,“ rozhlíží se po areálu ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl. „Jednotlivé objekty, které zde budujeme nebo ty, které zde už byly postaveny, tak jsou historicky i architektonicky mimořádně cenné, a proto se snažíme při tom transferu a opětovném postavení dbát na to, aby co nejvíce odpovídaly stavu, ve kterém byly na tom svém původním místě, kde by jinak zanikly.“

Zdejší obyvatelka a učitelka místní mateřské školy Hana Budilová vodí dětem ukazovat, jak postupuje stavba: „Tak já si tady pamatuju ještě jenom louku, a potom první chaloupku, slávu, když se přivezla první černá kuchyně,“ usmívá se Hana Budilová. „Já jako milovnice historie v tom vidím veliký přínos hlavně pro další generace, aby se vědělo, jak vůbec lidé žili.“

Ve skanzenu Vysoký Chlumec letos přibudou další dvě chalupy. Stavební práce jsou v plném proudu

Na dvou místech skanzenu se už rozběhla stavba. „Zatím tu jsou zedníci, protože je potřeba postavit kamenné základy a spodní stěny,“ vysvětluje správce areálu Leoš Kostelecký. „Skuteční odborníci, tesaři nastoupí až po nich a budou se snažit usadit jednotlivé prvky zpátky na původní místo.“ Každý trámek dostal kovový štítek, podle kterého tesaři poznají, kam patří.

Dalším přírůstkem do souboru stavení bude obytný dům z Řikova z 18. století. Doplní tak zvoničku a jednotlivé domy, které ve skanzenu postupně vyrostly. Návštěvníci často nevěří tomu, že před 22 lety tady bývala pouze zelená louka. Teď tady stojí celá vesnice. Dva nové domy by měly být opět sestavené do konce roku. Potom se odborníci pustí do zařizování interiérů stavení.

Skanzen Vysoký Chlumec je přes zimu zavřený. Pro veřejnost se tady koná v sobotu 29. února masopustní průvod a zájem bývá také o velikonoční akce.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.