Do skla se jídlo zavařovalo už za Marie Terezie. Naši předkové při tom využívali měchuřinu i pergamen

11. srpen 2020

Zatímco dnes zavařovací sklenici jednoduše uzavřeme víčkem, naši předkové k tomu používali nejrůznější způsoby. Jak se zavařovalo v dobách minulých? Sklenice se překrývaly měchuřinou, hedvábným papírem i celofánem. Zásadní byl vynález gumového těsnění.

Domácí zavařování se neobejde bez speciálních sklenic a ty mají v českých domácnostech dlouholetou tradici. „Už první zmínky o zavařování máme dokonce z 18. století,“ vysvětluje kurátorka Národního zemědělského muzea Lucie Kubásková. „To sklo bylo tehdy poměrně drahá surovina, takže ne každá domácnost ho měla a mohla do něho zavařovat. V té době bylo oblíbené spíše sušení nebo kvašení.“

Zpočátku se zavařovací sklenice uzavíraly kuriózními způsoby. „Tam byl vždycky problém, čím sklenici neprodyšně uzavřít, aby se dovnitř nedostávaly žádné mikroby a nečistoty,“ popisuje Lucie Kubásková. „Takovým uzávěrem byla třeba měchuřina, což byl vypraný vepřový měchýř, který se namočil, a sklenice se tím potáhla.“ Sklenice mívaly přehnutý okraj, aby se měchuřina mohla převázat provázkem.

Zavařovací hrnec firmy WECK s příslušenstvím

„Některé marmelády nebo džemy se dokonce parafínovaly. Obsah sklenice se dvakrát polil parafínem, aby tam vzduch neměl přístup.“ Hospodyňky používaly také silný hedvábný papír namočený v mléce nebo povoskovaný papír. Někdy se pergamen potíral lakem nebo bílkem. Převratným vynálezem byla patentní sklenice. „První zmínka o těchto sklenicích je z roku 1874. Jde o sklenice, které měly skleněná víčka. Pod skleněnými víčky byly ještě těsnící pryžové kroužky, takže se víčko přisálo a nedostal se tam vzduch.“

Zavařování ovoce a zeleniny v domácím prostředí přetrvalo až do dnešních dnů. Některé hospodyňky používají speciální hrnce, jiné zavařují v troubě nebo dokonce v myčce nádobí. Nejčastěji přitom sáhnou po sklenici uzavírané víčkem Omnia o objemu 720 ml.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.