Do veřejných lednic Pražané moc nepřispívají. Každý Čech přitom ročně vyhodí přes 80 kilogramů jídla

22. červenec 2019 11:40

Z veřejných lednic v Praze byste se asi moc nenajedli. Projekt začal fungovat před několika lety, podle oslovených provozovatelů o něm ale pořád moc lidí neví nebo o něj nemají zájem. A tak ledničky, ze kterých si může kdokoliv cokoliv odnést, nebo naopak do nich něco přinést, jsou většinu času prázdné.

Jedna prázdná pet lahev by k obědu nestačila asi nikomu. Nic víc v ledničce u kavárny v Centrálním parku na Pankráci podle naší reportérky není.

„Takže bychom byli rádi, kdyby lidé nosili víc věcí,“ říká vedoucí kavárny Helena Čechová. Tato veřejná lednice byla v Praze asi úplně první. Umístili ji sem před třemi lety. Od té doby do ní nosí jídlo čím dál méně lidí. „Teď je to takové slabší. Přijde mi, že je to spíš zdroj jen pro nějaké poškozování, což mě dost mrzí.“

V Praze je veřejných lednic asi několik desítek. Přesný počet známý není. Většinou stojí u kaváren, v komunitních centrech, a jedna je taky v komunitní zahradě Kotlaska. „Naši komunitníci, kteří tady mají záhony, tak přebytky z té úrody nám sem vkládají,“ říká manažerka centra Hana Kramlová. Lednice na Kotlasce žije převážně z přebytků z komunitní zahrady.

Ideální je donést do veřejné lednice třeba jídlo před odjezdem na dovolenou. Lidé to ale podle oslovených provozovatelů lednic moc nedělají. A jejich slova potvrzují i data Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Podle nich každý člověk v Česku vyhodí přes 80 kilogramů jídla za rok. Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd zase ukázal, že třetina Čechů vyhazuje i nezkažené jídlo jen proto, že ho nakoupili moc nebo na něj už nemají chuť.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio