Do záchranné stanice Huslík u Poděbrad dorazilo předčasné jaro. Ochránci přírody pečují o první zajíčky

20. únor 2021

Na začátku týdne padaly teploty hluboko pod nulu a záchranná stanice na Huslíku přijala řadu vyčerpaných zvířat, která si pod sněhem nedokázala najít potravu. Zachraňovat museli i labuť, která přimrzla k vodní hladině. O víkendu teploty poskočily směrem vzhůru a ptáci u krmítek prozpěvovali jako o život.

V záchranné stanici na Huslíku loni přijali o 400 zvířat více, než rok před tím. Celkem to bylo 2.229 živočichů. Ochránci přírody to vysvětlují tím, že kvůli uzavření obchodů, hradů a zámků, lidé častěji míří na výlety do lesa. Spolu s dětmi potom nacházejí zraněná zvířata a častěji potom kontaktují i záchranné stanice.

Lidé mohou do záchranné stanice na Huslíku u Poděbrad přinést drobné dárky a pamlsky

 

Ochránci přírody se v bývalé Klicperově hájence snaží vypiplat první letošní zajíčky i neduživé netopýry. Jen od začátku roku tam přijali 150 zraněných živočichů. Většinou šlo o následky střetu zvířat s lidskou civilizací. Zabydlela se tady liška, jezevec, vzácná sova kalous pustovka i malá vydra. Ve venkovních výbězích se vesele prohánějí domácí zvířata, která jejich původní majitelé týrali.

Velká část zvířat putuje po vyléčení zpět do přírody. Výr velký má jen jedno oko, sám by v přírodě nejspíš nepřežil

 

V ordinaci uvnitř budovy jsou na policích vyskládané krabice a klece. Uvnitř podřimují malí ježci, první letošní zajíčci i několik neduživých netopýrů. O všechny se musí personál ekocentra postarat. Vypiplat netopýra přitom není nic jednoduchého. Během dne dokáže spořádat asi 50 moučných červů, ale protože nedokáže sám jíst, je nutné ho dokrmovat ručně sousto za soustem. Až dostatečně zesílí, půjde ještě dospat do zazimovacího sklepa, kde zůstane až do jara.

Mládě jelena evropského je trošku hříčka přírody. Narodilo místo na jaře až na podzim. Opuštěné mládě teď volně pobíhá po záchranné stanici

 

Občas se u vrat ekocentra zastaví lidé, kteří mají pro obyvatele výběhů pár pamlsků: suché pečivo, mrkev nebo jablka. Ochránce přírody Luboš Vaněk je vděčný za každý dárek i každou dárcovskou SMS, kterou lidé pošlou zvířatům v nouzi. Díky štědrým dárcům se pak daří vracet zpět do přírody téměř 60 procent zraněných živočichů.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio