Do ZOO v Praze lanovkou? Bohnice a Dejvice má za pět let spojit lanová dráha

9. květen 2020

Přibližně za pět let bychom se mohli vozit do pražské zoologické zahrady lanovkou. Hlavní město se totiž chystá vypsat výběrové řízení na firmu, která by postavila lanovou dráhu mezi Prahou 6 a Prahou 8. Cesta mezi oběma městskými částmi je dnes poměrně zdlouhavá a s řadou přestupů, město tak chce spojení usnadnit.

Město také plánuje mezi oběma městskými částmi v budoucnu postavit tramvajovou trať, to ale nezačne dřív než po roce 2030. Propojení dvacetitisícového sídliště Bohnice a oblasti Dejvic a Suchdola, kde sídlí mimo jiné řada vysokých škol, je ale podle města nutné zřídit co nejdřív. Lanovka, která tu cestu zvládne za sedm minut, by tak měla být hotová v roce 2025. Ulevit má i přetíženým linkám MHD v centru Prahy.

Vizualizace lanovky z Podbaby do Bohnic

Každých 60 sekund kabinka pro 35 cestujících

Zastávky by měly být v Bohnicích, na křížení ulic K Pazderkám a Lodžská, pak v Troji u zoo, kde by vznikl nový vchod do areálu a na Podbabě. Tam by zastávka přímo navazovala na autobusové, tramvajové i vlakové spoje. Kabiny lanovky by měly být bezbariérové, autonomní, to znamená bez obsluhy, a jezdit by měly zhruba v minutových intervalech. Za hodinu podle Scheinherra dokážou v běžném provozu přepravit až 2000 cestujících. Pro srovnání - to odpovídá asi čtyřminutovému intervalu u tramvají.

Vizualizace lanovky z Podbaby do Bohnic

Náměstek Adam Scheinherr uvedl, že lanová dráha má životnost zhruba asi třicet let. Její funkci tedy potom převezme nová tramvajová trať. Ta by po dokončení měla vést z Kobylis přes Bohnice, Troju, přes nový most na Podbabu a pak na Suchdol.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio