Dobrodruh z Nymburka se potápí téměř 60 let. Jako nejstarší aktivní potápěč se zapsal i do České knihy rekordů

7. říjen 2020

Jaroslav Penc z Nymburka za pár týdnů oslaví 85. narozeniny, pod vodou ale vždy omládne. Letos koncem září se v doprovodu potápěčů z Pelhřimova na půl hodiny ponořil do dvanáctimetrové hloubky v zatopeném lomu v Horní Cerekvi a postaral se tak o zápis do České knihy rekordů. Zvlášť připravovat se nemusel, každou neděli se totiž chodí potápět do Jezera Poděbrady.

V neoprenu zapomíná na zimu, nepohodlí i bolavé nohy. Na loďce křižuje jezero a těší se na další zážitky pod vodní hladinou. Kurz lehkého potápění pro cvičitele a trenéry absolvoval už v roce 1960 v Hříměždicích. Popsal dvě potápěčské knížky, kam zaznamenal na dva a půl tisíce ponorů. Pak to prý přestal počítat. Potápěl se ve sladkých i slaných vodách čtyř kontinentů. Oblíbil si Rudé moře, stejně jako průzračnou vodu poděbradského jezera. Pod vodní hladinou nafotil kapry, štiky i žraloky.

V Poděbradech se potápí i v zimě. „Máme na to obleky. Kamarád přiveze motorovou pilu, pak vyřízneme 2 x 4 metry led a naskáčeme tam, někdy i nahatý,“ usmívá se rekordman. Jeho dcera Jitka ráda vzpomíná, jak doma stále vonělo lepidlo a její tatínek si přešíval neopren. První neopren si prý celý sám ušil z odstřižků a první potápěčské rukavice má dodnes schované.

Dobrodruh Jaroslav Penc má za sebou tisíce ponorů i zápis v České knize rekordů

Na lenošení nemá Jaroslav Penc čas. Jeho kamarád má loď, takže se i dvakrát za rok vydává k moři. Když náhodou stoná, jeho koníček ho zase vrátí do života. „Je to věčný mladík, věčný optimista, věčný dobrodruh a takový Jacques Cousteau našich polabských břehů,“ říká o něm dcera Jitka.

Rekordman Jaroslav Penc letos oslaví 85. narozeniny
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.