Dobrou kondičku na hory si už nyní připravujte alespoň častými procházkami

9. prosinec 2020

Blíží se svátky a zimní prázdniny a mnoho lidí využije možnost zajet na hory. Ať už na delší dovolenou nebo jednodenní pobyt. I když zůstaneme pouze v Čechách, výlet do Krkonoš, Jizerských hor nebo na Šumavu vždy znamená změnu klimatu. Na cestu se předem připravte a dodržujte pravidla, která vám zajistí klidný pobyt a návrat domů v plném zdraví.

Z auta rovnou na sjezdovku?

Je přirozené, že o zdraví a dobrou imunitu dbá nyní mnohem více lidí. Z důvodu proticovidových opatření dlouho nebylo možné jet na dovolenou. Většina lidí na hory odjede rovnou, ale příprava je rozhodně na místě. Pobytem na horách se dostaneme do jiné nadmořské výšky, kde je už potřeba minimálně jednodenní aklimatizace. Ale to se právě většinou nedodržuje. Lidé přijedou, ubytují se a rovnou vyrazí na běžky nebo sjezdovky, a to není dobře. Ideální je, pokud se alespoň aklimatizujeme v den příjezdu. Musíme si zvyknout na vyšší nadmořskou polohu, nižší tlak a řidší vzduch. Po příjezdu bychom měli jít na procházku, místo toho, abychom hned začali divoce sportovat. Často jdeme z auta rovnou na sjezdovku.

Dřepy, hůlky, přitahovačky

Správně bychom se měli po celý rok a udržovat v takové kondici, abychom byli kdykoliv schopni jakékoliv fyzické námahy i v jiných klimatických podmínkách. To ale dodržuje jen málokdo…Pokud se tedy chystáte na svátky nebo v lednu na hory, už nyní je potřeba alespoň často chodit na procházky a čerstvý vzduch. Svaly si připravit, rozehřát a předtrénovat, abyste potom mohli bezpečně na sjezdovky nebo běžky…Doporučuji především pravidelnou chůzi, ideálně i dřepy na posílení nohou. Vhodné je potrénovat i ruce. Proto je vhodná například chůze s hůlkami nebo paže pocvičit i jinak. Například přitahováním na bradlech někde na hřišti…

Dobrý základ pro sportování je vhodné oblečení. Kožich nechte doma

Na horách je důležité především vrstvené oblečení. Je nutné počítat s tím, že můžete promoknout nebo se promočit pádem do sněhu. Náhradní oblečení je vhodné hlavně pro děti. Při běhu na běžkách také doporučuji mít sebou další náhradní bundu, která vás ochrání před profouknutím. Je to důležité hlavně když se někde zastavíte venku na čaj. Pokud se zastavíte rozehřátí a zpocení, oblékněte si něco dalšího, abyste se neprostydli. Snadněji se totiž nastydnete.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.