Dobrou náladu nedělá alkohol, ale dobrá společnost

30. prosinec 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Šampaňské k Silvestru patří (ilustrační foto)

Silvestrovské oslavy si chceme užít všichni, ale většinou zapomínáme, že nám z přílišného zapíjení alkoholem může být špatně. Letos se bohužel kvůli epidemiologickým opatřením s nejlepšími přáteli nebudete moci sejít a hrozí, že si lepší náladu budete chtít zlepšit právě alkoholem. Hodování si můžete užít, pokud budete dodržovat několik jednoduchých zásad.

Možná právě nyní už připravujete silvestrovské pohoštění a dokupujete poslední zásoby jídla a hlavně alkoholu. Silvestrovské oslavy si chceme užít všichni, ale většinou zapomínáme, že nám z přílišného zapíjení alkoholem může být špatně. Není nad to si zavčas připomenout jedno známé přísloví „dobrou náladu nedělá alkohol, ale dobrá společnost“. Letos bohužel kvůli epidemiologickým opatřením hrozí, že se s nejlepšími přáteli pravděpodobně nebudete moci sejít. Hrozí, že si lepší náladu možná budete chtít zlepšit právě alkoholem.

Hlavní zásada – nemíchat různé druhy alkoholu a pít hodně vody

Jaké zásady bychom měli dodržovat, pokud si chceme Silvestra užít a zároveň oslavy přežít v dobré kondici? Pokud už bez alkoholu nemůžete být, tak je důležité si před popíjením „vymastit žaludek“. To znamená dobře se najíst, minimálně si dopřát alespoň nějaký základ jídla. Kdysi se dokonce před oslavou doporučovala mastná jídla – uzené maso nebo špek, ale to samozřejmě mnoha lidem může naopak uškodit. Ozve se žlučník nebo žaludek.

Pokud už budete holdovat alkoholu, tak alespoň hojně pijte vodu, abyste do sebe dostali i tekutiny. Alkohol odvodňuje a je potřeba si organismus zase zavodnit. Po kvalitním jídle a popíjení dostatečného množství vody je nejdůležitější třetí zásada – nemíchat různé druhy alkoholu. Když si pro popíjení zvolíte rozumné množství vína, tak se ho držte až do půlnoci. Pokud si pak na přípitek dáte sklenku šampaňského, budete mít příjemné novoroční ráno. Naopak po přeskakování mezi vínem, pivem a tvrdým alkoholem vás druhý den bolehlav nemine.

Nový rok v dobré kondici

V dobré náladě se málokdo umí ovládat. Ranní novoroční nevolnosti se pak možná nevyhnete. Co dělat jako první pomoc? Především se pořádně prolít tekutinami, nejlépe čistou vodou, aby se zbytkový alkohol v krvi naředil a odplavil z těla. Mnoho lidí si myslí, že po prohýřené noci je první pomocí ranní káva, ale její konzumace může mít i negativní efekt. Káva sice každého probere a hlava pak začne fungovat lépe, ale u někoho může zároveň déle trvat odbourávání alkoholu. Nepříjemný pocit a bolest hlavy tak může přetrvávat déle.

Pokud to žaludek unese, je potřeba se také trochu najíst

Tomu, kdo dobře snáší česnek, může pomoci i tradiční česnečka. Ale jistotou na uklidnění rozbouřeného žaludku je spíše nějaké sušší a jednoduché jídlo – brambory nebo chleba. To není zrovna jídlo, kterým bychom chtěli začít nový rok. Rozhodně se vyhněte mastným pokrmům, které žaludek i žlučník ještě více podráždí. Pozor i na tradiční novoroční pokrmy! Podle lidové tradice k nim patří především novoroční čočka – to aby se nás v novém roce držely peníze. Pochutnají si na ní pouze ti, kteří silvestrovské oslavy prožili rozumně a do novoročního rána se probudili v dobré kondici.

Spustit audio

Související